Пресконференция в Софийската опера на финалистите от конкурса LET’S SING
27 окт 2022в-к. "24 часа"

Пресконференция в Софийската опера на финалистите от конкурса LET’S SING

Два дни (29.10 ) преди заключителният Гала концерт на финалистите от конкурса LET’S SING в Софийската опера и балет се състоя пресконференция, посветена на участниците в програмата. На нея присъстваха журналисти от българските медии и творците Людек Голат и Оливер фон Донани. Голат е режисьор от Чехия, който е стар познат на Софийската опера. През 2010 година той постави на малка сцена „Хитрата Лисичка“ от Яначек. Оливер фон Донани е Лауреат на „Златната маска“, който дирижира в нашата Опера постановките на „Тоска“, „Турандот“ и „Макбет“ с участието на Александрина Пендачанска и Кирил Манолов.

На пресконференцията беше и Амбра Сорентино, творчески директор на конкурса.

Людек Голат покани всички да слушат и гледат присъстващи на заключителния концерт, на който ще бъдат представени най-добрите млади изпълнители от Европа, Иран, Корея, Русия, Италия, България, Беларус , Гърция и др. От България участват Деян Костадинов, Теодора Марчева, Денис Бояджиев. Всички те споделиха, че тази програма на конкурса LET’S SING е изключително необходима, а ръководителите, в лицето на Людек Голат , Оливер фон Донани и Амбра Сорентино са деликатни, внимателни и насърчават най-доброто в изпълнителите. Деян Костадинов изтъкна, че работата с младите, представлява ръка, подадена навреме за помощ . Ани Фасеа от Гърция , ще изпълни „Ария на Лучия“ от Гаетано Доницети. Тя призна, че Доницети е написал около 75 опери, но за нейния глас е избрана най- подходящата ария – на Лучия де Ламермур. Възторжен беше и Франческо Тоскано от Италия, който определи тази среща на най-добрите млади оперни гласове. Той подчерта, че сега е времето да се даде път на новите, млади изпълнители. Често, определи той се толерира модерното пеене, но класическото оперно пеене сега трябва да се пази, за да не се изгуби и да не изчезне през годините.

Участниците в LET’S SING благодариха на Софийската опера, на академик Пламен Карталов, директор на Операта, на Оркестъра на Операта за топлия прием, за гостоприемството, за добрината , която струи от хората, които работят в този институт и за желанието им да им помогнат в тяхното развитие. Защото е много важно, призна Ян Кукал от Чехия, че да се репетира в такаваа творческа среда като Операта е цяло щастие.

Людек Голат, Оливер фон Донани, Амбра Сорентино и 19-те участника в заключителния концерт, поканиха всички да присъстват на техния концерт на 29.10 от 19 часа. Това всъщност ще бъде изявата на талантливите млади хора, подкрепени от България.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12915173