Премиера на "Севилският бръснар" в Софийската опера: Постановка с живот и бликащ хумор
27 фев 2023Bulgaria ON AIR

Премиера на "Севилският бръснар" в Софийската опера: Постановка с живот и бликащ хумор

За предизвикателствата и удоволствието да бъдеш Розина и Фигаро - споделят Вера Гиргинова и Венцеслав Анастасов

На 4 и 5 март Софийската опера ще представи премиерните спектакли на "Севилският бръснар" от Джоакино Росини, която е копродукция с Държавната опера в Пловдив. Режисьор е Нина Найденова.

"Постановката е пълна с живот, с бликащ хумор. Този път никой не умира на сцената, публиката ще се забавлява с музиката на Росини. Ще види борбата на пожарникарите срещу музикантите, има такива закачки с живота в България", сподели в студиото на "България сутрин" Вера Гиргинова, която се превъплъщава в ролята на Розина.

"Има антагонизъм между бедните културни музиканти и богатите, силни на деня, въртят се едни пари между хората. Основното занимание на Фигаро е да изкарва пари от тук и там - както всеки нормален мъж в България, който се налага да работи на няколко места", добави Венцеслав Анастасов, който изпълнява ролята на Фигаро.

И двамата са категорични, че "Севилският бръснар" е комична опера номер едно, най-любимата на българската публика.

"Всички арии са изключително популярни, хит след хит. Тя е нещо позитивно, което не ти взима, а ти дава. Няма как да излезеш на сцената, ако не се вълнуваш, превръщаме се в адреналинови наркомани, имаме нужда от това нещо", каза Вера Гиргинова.

Репетициите са продължили 5 седмици, а преди това всеки от артистите е имал лична подготовка на партиите си.

"В други комични опери, които съм изпълнявал, винаги едното - дали музиката или самият сюжет, е за сметка на другото. Имаме опера с гениална музика, но сюжетът е по-наивен. А тук имаме съвършена сплав между драматургия, сюжет и музика", посочи Венцеслав Анастасов.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/297025-premiera-na-sevilskiyat-brasnar-v-sofiyskata-opera-postanovka-s-zhivot-i-blikasht-humor