Премиера на операта "Ариадна на Наксос" в Софийската опера
29 апр 2022БНР

Премиера на операта "Ариадна на Наксос" в Софийската опера

публикувано на 29.04.22 в 10:34
Автор: Светлана Димитрова 

 

На 29 и 30 април са премиерние представления на операта "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус. Спектакълът се посвещава на 80-годишнината на голямата оперна певица Анна Томова-Синтова. Госпожа Синтова работи с изпълнителите преди година и е непрекъснато в контакт с тях, а на пресконференцията във видеовръзка пожела на всички успех. Анна Томова-Синтова е сред всепризнатите интерпретатори на оперите на Щраус, а записите ѝ са сред най-предпочитаните от оперните ценители. Самата певица изнесе великолепен концерт с арии от опери на Щраус под диригентството на Йохан Арнел през 1996 г., с който беше открит Международният конкурс за млади оперни певци, на който тя беше председател на журито.

След "Саломе" и "Електра" това е третото заглавие на Щраус, което се представя на софийската публика.

За постановката са ангажирани известни имена. Това са диригентът Евън-Алексис Крист, който представи и "Електра". Режисьор е Вера Немирова, която се завръща в София след "Момичето от Златния запад" на Пучини и "Любовен еликсир" на Доницети. Сценограф ще бъде Йенс Килиан, с когото Вера Немирова представи в Стара Загора "Африканката" на Майербер. Костюмите са на Павлина Ойстерхус, която е автор на костюмите на цяла поредица от спектаклите за деца. Хореографията ще създаде Александър Александров, директор на балетната трупа на операта.

Дългоочакваната постановка, която беше отложена заради пандемията от ноември миналата година, носи на певците много вълнение. Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Габриела Георгиева, Станислава Момекова, Диана Иванова, Лилия Кехайова, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, са само малка част от трупата, която ще пресъздаде богатата палитра от образи, вплетени от Рихард Щраус и Хуго фон Хофманстал в срещата на "комедия дел арте" и "опера серия".

Световната премиера е била на 25 октомври 1912 г., като диригент е бил сам авторът, а първата изпълнителка на Ариадна е била прочутата Мария Йерица.

В звуковия файл чуйте какво споделиха Вера Немирова и някои от солистите.

https://bnr.bg/hristobotev/post/101639389