Поредно издание на фестивала "Музи на водата" започва на езерото Панчарево
Снимка: Фестивалът ще се открие с балета „Лебедово езеро“. The festival will open with the ballet "Swan Lake"
14 юли 2023БНР

Поредно издание на фестивала "Музи на водата" започва на езерото Панчарево

Софийската опера и балет отново пренася своите спектакли сред природата. За 4-та поредна година Панчаревското езеро ще се превърне в естествен декор на представленията от фестивала „Музи на водата“. Фестивалът ще се открие тази вечер с балета „Лебедово езеро“.

Програмата включва 8 заглавия, сред които и мюзикълът „Мамма Миа“ и операта „Летящият холандец“

На сцената под звездите отново ще бъдат представени оперни шедьоври – балетна класика и мюзикъл. Повече за събитието разказа пред Радио София, Марта Петкова – примабалерина и художествен ръководител на балета към Софийска опера и балет, която още тази вечер публиката ще може да види в двойна роля на Одета и Одилия.

„Езерото Панчарево е една от нашите любими сцени – прекрасна сцена в самото езеро, която винаги буди огромен интерес за публиката, тъй като е прекрасно избрана дестинация и естествено „Лебедово езеро“ е логичен старт на фестивала“, споделя примабалерината.

Тя разкри, че спектаклите „Лебедово езеро“ ще са не един, а цели шест, тази и следващата седмица, в които ще можем да видим самата Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Боряна Петрова и Емил Йорданов, „нашите балетни премиер-солисти, звезди на нашия театър“, поясни тя.

Марта Петкова изрази надежда да има добри метеорологични условия.

„Защото не само до края на юли ще сме там. Предстоят ни 20 спектакъла. Финалът на Вагнеровия фестивал също ще завърши на сцената на Панчарево с 2 спектакъла на „Летящият холандец“.

Фестивалът „Музи на водата“ ще продължи до края на месец август. Ще можем да видим спектаклите „Лебедово езеро“ „Кармина Бурана“, „Болеро“, „Кармен“ „Сън в лятна нощ“ – една сериозна палитра от балетни заглавия, за да е разнообразно за нашата публика, увери Марта Петкова.

В програмата има и един дебют – на Фредерико Пинто, в ролята на Базил, който ще танцува с Кристина Чочанова в „Дон Кихот“ и това също ще е много любопитно, посочи примабалерината.

Началото на фестивала „Музи на водата“ ще бъде тази вечер, от 20 часа.

Чуйте още подробности от разговора с Марта Петкова в звуковия файл.

https://bnr.bg/post/101851653/poredno-izdanie-na-festivala-muzi-na-vodata-shte-se-provede-na-ezeroto-pancharevo