Почит към Петър Луканов
10 май 2024Софийска опера и балет

Почит към Петър Луканов

С тъга научаваме за кончината на доайена на българския балет, известния хореограф и преподавател, дългогодишен ръководител на балета на Софийската опера проф. Петър Луканов.

Изказваме най-дълбоки и искрени съболезнования на семейството му.

„Българската музика е най-голямото ми вдъхновение - и народната, започнал съм с фолклора като танцьор, и балетната, и симфоничната. Никъде по света няма като българската музика - с такова богато звучене, ритъм, движение. За мен е най-важно музиката да ми говори, защото върху нея се гради спектакълът. Еднакво ме вдъхновяват и неравноделните ритми, и класиката“ – споделяше Петър Луканов.

В репертоара на Националния балет се играят неговите постановки на „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус и „Жизел“ от Адолф Адам.

Акад. проф. Пламен Карталов:
Проф. Петър Луканов остави ярка следа не само в българския балет, а и сред различните световни стилове и школи - руската, американската и други.

Ана Ангелова:
Талантлив, високо ерудиран и енергичен защитник на безкомпромисно съзидателни позиции в развитието на балетното изкуство, години наред той създава естетиката на съвременния ни балетен театър, мъжествено и последователно следва пътя си в областта на зримата музика и поезия. Разкриващ широкия потенциал на режисьорските и педагогически възможности във формирането на няколко балетни поколения, Петър Луканов с богато въображение и творческа отдаденост изписва златни страници от българската танцова култура.

Проф. Боянка Арнаудова:
В последните петдесет години – от миналия и началото на ХХIвек – се откроява ярко фигурата на най-талантливия, прочут и успешен български балетмайстор новатор Петър Луканов.

Петър Луканов е роден на 22.10.1931 година. Завършва средно образование в София през 1949 година.

От 1950 до 1955 година е солист на Ансамбъла на трудовите войски. През периода 1955–1963 е балетист и солист на балета в Русенската опера.

През 1963–1968 година учи и завършва с отличие „Балетна режисура” в  ГИТИС-Москва в класа на проф. Леонид Лавровски.

Още като студент поставя шест едноактни балета в Русе: „Франческа да Римини” от Чайковски, „Чудният мандарин” от Барток, „Целувката на феята” от Стравински, „Блудният син” от Прокофиев, „Един американец в Париж” и „Кубинска увертюра” от; „Светлината залива всичко” от Икономов в Националната опера в София.

От ноември 1967г. (една година преди да се дипломира) до 1989, 2000-2002 и 2006-2008 година е балетмайстор и ръководител на балета на Националния театър за опера и балет – София.

Едновременно с работата си с Националния балет, в различни периоди е бил  художествен ръководител на отдел „Класически танци” и директор на Държавното хореографско училище (днес Национално училище за танцово изкуство) - София.

От 1980 година преподава хореографска композиция, композиция на класическия танц, хореографска и балетна режисура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

През 1986 година, Висшата атестационна комисия на Министерски съвет му присъжда научно звание доцент, а през 1994 година  – професор. Бил е ръководител на катедра „Хореография” (1989 – 1999 г.) и  заместник ректор на Академията (1993 – 1999 г.). От 1995 г. е  преподавател във Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър” по хореографска композиция и режисура.

Многократно е бил член на жури на международни балетни конкурси във Варна, Москва, Осака, Шанхай. Бил е заместник- председател и председател на журито на Международния балетен конкурс - Варна.

********************

Творчество:
От 1965 година досега е реализирал хореография, постановка и режисура на:

81 балeта
22 от тях по музика на български композитори; 17 световни премиери; 15 премиери за България

34 балетни миниатюри
14 от тях по музика на български композитори; 17 за международните балетни конкурси във Варна и Москва;

Хореография към 42 опери, мюзикъли, оперети и драматични спектакли, 16 от тях по музика от български композитори;

6 балетни филма сред които: „Аполон Мусагет” и „Агон” от Стравински; „Пепеляшка”, „Ромео и Жулиета”, „Ала и Лоли” и „Класическа симфония” от Прокофиев; „Дъщерята на Калояна”, „Нестинарка” и „Микро квартет”  Големинов; „Маски” и „Апокалипсис” от Казанджиев; „Балада за автопортрета” и „Козият рог” от Кюркчийски; „Сътворение, смърт и примирение” от Спасов; „Любовна магия” и „Тривърхата шапка” от де Файа; „Чиракът магьосник” от Дюка; „Легенда за любовта” от Меликов; „Парижката Света Богородица” от Жар; „Болеро” от Равел; „Елегия и токата” от Джуров, „Жизел” от Адам, „Дон Кихот” от Минкус и др.

*********************

Награди: 

Орден „Стара планина”; Орден Кирил и Методий; Златна и Кристална лири на Съюза на музикалните и танцови дейци; Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс – Варна, Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив и др.

"Танцът е моят живот" автобиографична книга

***********************

Поклонението пред паметта на Петър Луканов ще се състои на 12 май – неделя 2024 г. от 12:00 ч. в Централното фоайе на Софийската опера и балет. 

Опелото ще бъде от 14.30 в храм „Свети Седмочисленици’.

  • Снимка: Честване на хореографа проф. Петър Луканов
  • Снимка: Честване на хореографа проф. Петър Луканов
  • Снимка: Честване на хореографа проф. Петър Луканов
  • Снимка: Честване на хореографа проф. Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов
  • Снимка: Петър Луканов