Почит към именития бас Никола Гюзелев
03 ное 2021в-к. "Дума"

Почит към именития бас Никола Гюзелев

Награждаване и концерт на лауреатите на едноименната награда, изложба и прожекции на филми са в програмата на честванията

Четвъртото издание на Международната награда "Никола Гюзелев" за оперно и изобразително изкуство за 2021 г. ще се състои в София. Тази година се навършват 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец и артист Никола Гюзелев, Комендатор на Италианската република, Доктор хонорис кауза на БАН, удостоен с престижната награда "Златен Джузепе Верди" за заслугите му в Belcanto и много други награди в България, Италия, Франция и други страни.

Събитията и Международната награда "Никола Гюзелев" в четвъртото си издание през 2021 г. ще се проведат на 3 и 5 ноември. Прожекции на филми за Никола Гюзелев и среща на негови колеги и ученици с публиката ще има от 17.30 ч. на 3 ноември в Аулата нa СУ "Св. Климент Охридски"

На 5 ноември в 17.30 ч. в централното фоайе на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник-портретист. След това, от 19 ч., на голямата сцена на операта ще започне официалната вечер в първата си част, с връчване на Международната награда "Никола Гюзелев 2021" на новите лауреати, придружена от поздравителни адреси на официални гости. Във втората част ще се състои оперно-музикален концерт на лауреатите, в съпровод на хора и оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, лауреат на Международната награда "Никола Гюзелев" през 2017 г., научи ДУМА от екипа на Фондация "Никола Гюзелев".

Новите лауреати са четирима оперни певци с талант и блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент маестро Густав Кун.

Събитията по случай 85-годишнината на Никола Гюзелев се осъществяват благодарение на съвместната работа на Фондация "Никола Гюзелев", Българската академия на науките, Софийската опера и балет в сътрудничество с Италианския културен институт, община Павликени, Държавния културен институт към МВнР, Държавната агенция за българите в чужбина, биеналето "Артемидия" от Рим и под патронажа на Министерството на културата на България.

https://www.duma.bg/pochit-kam-imenitiya-bas-nikola-gyuzelev-n247728