Почина Щефан Шолтес
24 юли 2022Софийска опера и балет

Почина Щефан Шолтес

На 22 юли Австрийският диригент Щефан Шолтес(Stefan Soltész) е колабирал по време на представление в Мюнхен и е починал малко след това на 73 години.

Шолтес е дирижирал представление на Баварската държавна опера, Die schweigsame Frau от Рихард Щраус в Националния театър в Мюнхен.  

Оперната компания съобщава за смъртта с "ужас и голяма тъга".  “Нашите мисли са със съпругата му Михаела”, пише Баварската държавна опера.

Само преди месец, на 18 юни, тази година, в Софийската опера гастролира световноизвестният диригент Щефан Шолтес. Той  дирижира „Парсифал“ от Рихард Вагнер.

Бил е музикален асистент на Карл Бьом, Кристоф фон Донани и Херберт фон Караян.

Шолтес е бил чест гост-диригент във Виенската държавна опера и в големите оперни театри в цяла Европа, например в Римската опера, държавните оперни театри в Берлин, Дрезден и Мюнхен, оперните театри във Франкфурт, Кьолн и Женева, Болшой театър Москва, Народния театър във Варшава и Унгарската държавна опера в Будапеща. 

Той също така се е изявявал в Холандската опера в Амстердам, Операта на Билбао, Парижката опера, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, Театро Белини в Катания, Театро Колон в Буенос Айрес, оперните театри във Вашингтон и Сан Франциско, Цюрихската опера, Новия национален театър в Токио и на фестивалите в Глиндборн, Тайпе, Монпелие, Екс-ан-Прованс, Пиза, Савонлина, Тонгьонг и Баден-Баден.