По повод Деня на Свети Патрик, 17 март, посолството на Ирландия в София ще освети в зелено няколко сгради в София и страната
03 мар 2021Софийска опера и балет

По повод Деня на Свети Патрик, 17 март, посолството на Ирландия в София ще освети в зелено няколко сгради в София и страната

По повод Деня на Свети Патрик, 17 март, посолството на Ирландия в София ще освети в зелено няколко сгради в София и страната - Националния дворец на културата, Софийската опера и балет, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, и Столичната библиотека, часовниковата кула в Трявна, художествената галерия “Никола Петров” във Видин, сградата на общината в Русе и университета "Св. св. Кирил и Методий" във Търново.

Осветяването на сградите е част от глобалната инициатива Ирландия за осверяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик, която през 2021 става на 11 години. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Свети Патрик бил християнски мисионер и е покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където превръща ирландците езичници в християнство. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината става неформален символ на Ирландия.