Петото лято на "Mamma Mia!" отново носи любов, море и страст
05 авг 2022Lupa.bg / Марина Чертова

Петото лято на "Mamma Mia!" отново носи любов, море и страст



Мюзикълът на Софийска опера и балет "Mamma Mia" за пето поредно лято ще потопи зрителите в една романтична любовна история насред морето, изпълнена с много страст, емоции, комични моменти, изиграни от прекрасни артисти и под звуците на обичаните песни на шведската група ABBA. 

Мюзикълът, поставен за пръв път в България през 2018 г. от режисьора акад. Пламен Карталов, ще постави своеобразен рекорд за страната, тъй като през септември на лятната сцена "Музи на водата" край езерото Панчарево, се очаква да бъде изиграно представление №100.

"Едно лято! Една мечта! Един шанс да я осъществиш. Подарете си вечно лято с мюзикъла "Mamma Mia!" през август и септември", споделят от екипа на Софийската опера и канят зрителите на общо 15 магични спектакъла на три летни сцени.

Талантливите певци и актьори, които са част от звездния екип на постановката, ще играят в Античния театър в Пловдив на 6 и 7 август, на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали на 18, 19, 20 и 21 август и на летния фестивал в София "Музи на водата" - езерото Панчарево от 25 август до 4 септември.


Всяка от трите летни сцени носи различен природен чар и различно усещане. Артистите играят сърцато и на езерното огледало на Панчарево, където синьо-зелените води естествено се превръщат в тюркоазено гръцко море, а понтонът, на който се играят вълнуващите спектакли на Софийска опера, придобива формата на романтичен гръцки остров с палми, вятърна мелница и бяло-сини къщи в гръцки стил. Солистите и зрителите се зареждат неимоверно и край Белоградчишките скали, които също се превръщат в гръцки остров, както и на Античния театър в Пловдив. Особено красиво е да се гледа спектакълът на фона на залеза. Слънцето огрява по особен начин вълшебното езеро, природния феномен край Белоградчик и тайнствения Античен театър в Пловдив.

Снимка: Софийска опера и балет

Актьори от "Mamma Mia!" споделиха с усмивка пред Lupa.bg, че две са основните причини мюзикълът да се радва на дълъг сценичен живот - първата е, че режисьорът Пламен Карталов не прави реплика на мюзикъла, както обикновено се прави по света, а има пълна свобода на режисурата и интерпретациите.

Директорът на Софийската опера получи специално разрешение от авторите на мюзикъла да разработи своя концепция за спектакъла и да предложим друга театрална трактовка на великите песни на АBBA. Неслучайно спектакълът стана толкова различен и изключително въздействащ. Много хора, които са гледали мюзикъла в чужбина, споделят, че "Маmma Mia!" на Софийска опера е много добра постановка и достойно може да се нареди до големите театри в света. Запазен е духът на мюзикъла, въпреки че е адаптиран според вкусовете и нагласата на българската публика и на младите хора! И този своеобразен флирт между артистите и зрителите носи успех на спектакъла вече четири години.

Втората тайна на успеха на българската "Маmma Mia!" се крие в любовта, с която играят артистите и във взаимната обич и химия между тях. Жизнерадостното настроение на великолепните солисти на Софийската опера и гост-звездите, които завладяват зрителите с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните дрехи, се предава на публиката. Емоционалният заряд и усмивките на артистите преминават през хилядите зрители от първия до последния ред, част от които се престрашават да танцуват покрай редовете в такт с артистите и да пеят с тях.

Всичко на "острова" в Античния театър или край Белоградишките скали и Панчарево се развива много динамично с рефлексии, които подтикват зрителите да съпреживяват историята на героите и за три часа да се потопят в един вълшебен свят.

Както маестро Карталов споделя: „Всички песни на ABBA превръщам в театър на ситуации и сцени, в които публиката няма да стои като на поп концерт, а участва в действието. Това е вълнуващ спектакъл, защото изисквам от артистите да говорят, играят, пеят и танцуват с пълната си естественост и отдаденост, страст и професионализъм. Всички заедно градим образи, които правят характерите им силни, емоционално въздействащи, живи и съвременни“. 

Самият режисьор демонстрира великолепна пластичност и танцувални умения и понякога се включва във финалните танци под ритъма на ABBA, като така изразява уважението си към целия екип на спектакъла.

Хитовете на ABBA ни разказват любопитната история на една млада жена, която издирва собствения си баща. В навечерието на нейната сватба на райски гръцки остров, силното желание на една дъщеря да открие самоличността на баща си, връща трима мъже от миналото на майка ѝ обратно на острова, който са посетили за последно преди 20 години. 

Търсенето започва, когато младата, успешна и лъчезарна певица и актриса Весела Делчева в ролята на главната героиня Софи, се взира в тайния дневник на майка си, за да открие по датите отпреди 20 години тримата си възможни бащи. В ролята на изкусителя архитект Сам се редуват магнетичният актьор и певец Владимир Михайлов, естрадната и оперна звезда Орлин Горанов и утвърденият солист на Софийска опера и талантлив балетист Кирил Иванов. 

В кожата на писателя пътешественик Бил влиза даровитият баритон Александър Георгиев, а в ролята на ексцентричния бохем Хари се сменят известният оперен и оперетен певец Николай Павлов и носителят на "Икар" за дублаж - „Златен глас“ – актьорът и певец Симеон Владов.

Актрисите с кадифени гласове Еделина Кънева и Людмила Козарева се изявяват в ролята на жената с много тайни и майка на Софи - Дона, невероятните Яница Маслинкова, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева и Деница Шопова се превъплъщават съответно в ролите на нейните приятелки - Таня и Роузи.

Младият и очарователен певец Радослав Владимиров играе любимият на Софи - Скай, като в същата роля влиза и талантливият Георги Арсов. Сияйните Цветелина Коцева и Аделина Томова играят съответно Лиза и Алиа. Вихреният Боян Арсов е палавият Пепър, пламенният Георги Джанов е в ролята на Еди, а расото на свещеника облича едно от познатите имена на Софийска опера Пламен Гранжан.

Многобройните зрители имат щастието да се насладят на песните на ABBA "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от гениалните автори и бивши членове на групата Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Диригент на оркестъра на Софийската опера и балет е талантливият маестро Светослав Лазаров. "Гръцката" сценография е дело на Нела Стоянова, а костюмите - на Християна Михалева. Песните на АBBA звучат в мюзикъла в майсторския превод на български език на Милена Боринова.

Актьорите споделиха пред Lupa.bg, че "Mamma Mia!" е любим техен мюзикъл, защото ги зарежда неимоверно, особено когато спектакълът се играе на открити сцени. Всички артисти от спектакъла на маестро Карталов впечатляват с необятен гласов потенциал и с изключителни пластични и хореографски възможности, както и с умението еднакво талантливо да изобразят както комични, така и драматични ситуации, които или те карат да се превиваш от смях или пък да затаиш дъх в очакване на развръзката.

"Този спектакъл е създаден с огромна любов, всички го обичаме", сподели пред Lupa.bg прекрасната Весела Делчева. Тя е особено заредена с положителни емоции и с плам ще изиграе ролята на Софи, като за нея това е своеобразен маратон от 15 представления, от който обаче тя ни най-малко не се плаши. Дори напротив, очаква го с нетърпение. "За мен това заглавие е едно от най-оптимистичните. Нашата цел и надежда е да заредим публиката с позитивизъм и светли мисли!", каза солистката на Софийска опера.

Весела Делчева сподели още, че публиката в Пловдив очаква особено жарко "Mamma Mia!" на Античния театър. "През 2019 г. играхме там, за наша радост беше препълнено. Мисля, че това беше най-силното ми емоционално представление. Зрителите бяха все едно на футболен мач, така викаха от въодушевление", радва се на емоционалността на публиката даровитата актриса.

"Успехът на мюзикъла се дължи на прекрасната режисура, сценография, на артистите, на начина, по който се играе, тъй като спектакълът непрекъснато се обновява, непрекъснато се развива и то защо? Защото просто има любов. Това е разковничето – любовта. Тя е ключът към всичко и към успеха на „Mamma Mia!“ в България", убедена е Весела, която изпълнява ролята на Софи вече пето лято.

"Обичам Софи, защото е много близка до мен като темперамент. Това, което ми харесва в нея е, че е борбена, готова е да мине през всякакви препятствия и трудности, за да постигне голямата си мечта – да срещне истинския си баща. Забърквайки тази романтично-трагикомична каша, в която майка й е главно действащо лице, и самата Софи открива истината за себе си и какво иска от живота - дали иска да се омъжи или не, какви са нейните цели", казва звездата на мюзикъла.

Обаятелният Владимир Михайлов, който е в ролята на Сам - разбивача на дамски сърца, също не крие радостта си да е част от уникалното преживяване "Mamma Mia!".

"Хора, които са гледали спектакъла навън, в много държави, включително в Ню Йорк, са ми казвали: "Вашето представление е на много, много високо ниво." Тази оценка много ме радва, защото това е едно много трудно представление. В него има и много драма, и много комедия и ако не излязат и двете неща, просто не си се справил с тази пиеса, защото тя е много актьорска. Познаваме филма, знаем какви големи и прекрасни актьори участват там. Чудесната музика пък още повече ни задължава", сподели пред Lupa.bg актьорът с много таланти. 

Според него летните сцени в България, на които се изпълнява мюзикълът, отключват особена енергия, защото ти си в естествения декор на природата, зад теб са величествени скали, хълмове или езеро. "Идваш с лодка по водите на езерото, както например е във филма. Това са незаменими неща. Или пък слизаме по скалите, за да излезем на сцената", добави с усмивка Владимир Михайлов.

"Маестро Карталов е абсолютен цар на тези неща. Аз му се възхищавам за енергията и за труда и за това, че не спира да търси и да открива места, където хората да открият операта и мюзикъла. Невероятно е да играеш на летни сцени като Панчарево или Белоградчишките скали.

"Mamma Mia!" е лятно представление, то носи точно тази енергия", коментира певецът с китара. И както сам добави: "Неслучайно наричат мюзикъла "черешката на тортата", защото в едно такова представление наистина може да покажеш синхрона между актьорската игра, песента и танца."

„Mamma Mia!“ ми е любимо представление с любими колеги и с много заряд и хумор. С този мюзикъл винаги е празник", споделя Владимир Михайлов. Той ще бъде Сам на езерото Панчарево на 25, 26, 27, 28 и 31 август.

Звездата на Орлин Горанов като Сам в "Mamma Mia!" пък ще грее в Белоградчик на 18, 19, 20 и 21 август, както и на "Музи на водата" край Панчаревското езеро от 1 до 4 септември, когато ще бъде даден финален акорд на летния фестивал на Софийската опера. Самият певец казва за играта си в мюзикъла: „Работата в него ми носи голямо удоволствие, затова успехът е сигурен!“ Третият Сам - Кирил Иванов пък ще играе на Античния театър в Пловдив на 6 и 7 август.

"Работим с лекота и с удоволствие", каза пред Lupa.bg и певецът Александър Георгиев, който с голяма енергия влиза в ролята на другия възможен баща на Софи - Бил. При това той ще се изяви във всичките сегашни летни представления. "Оприличавам Бил Остин със себе си. Той е писател, пътешественик, човек, който търси емоции, преживявания. Има зад гърба си бурни преживявания и ги предава чрез диалозите в пиесата. Мисля, че Бил ми пасва доста добре", споделя дългогодишният солист на Софийската опера.

"Mamma Mia!“ е първият мюзикъл от световна величина с хитове на АBBA, в който участвам. Мюзикълът е театър, операта също е театър, но в операта няма толкова много слово и текст, както в мюзикъла. В операта има речитативи, което е равносилно на текста в мюзикъла. При мюзикъла, ако енергията и емоцията в текста не стигне до зрителя, то той няма как да разбере действието. Това е трудността на мюзикъла и съответно задача на актьора – чрез своята игра да успее да представи на зрителя текста и емоцията на героя по ясен и и разбираем начин, но без да е престорен", разсъждава Александър Георгиев.

За младия носител на "Икар" Боян Арсов "Mamma Mia!“ също е първият мюзикъл, в който е участвал. Той влиза в ролята на Пепър. "Екипът е страхотен. Когато влязох в спектакъла нямах този опит, който вече трупам зад себе си на тази сцена и съм благодарен на всички артисти и певци, които ни помагаха да напредваме заедно с тях", разкри актьорът. Той също ще направи едно маратонско участие във всички 15 спектакъла - и на Античния театър в Пловдив, и на Белоградчишките скали, и на езерото Панчарево.

"Много е трудна тази физическа ангажираност, която имаме в Mamma Mia!“. Ако не си подготвил тялото си, ако не си разгрял, ако един или два дни по-рано не си минал парчетата, не си се разпял, не се получава добре. Аз знам, че за тази роля ми трябват поне три дни да се разпявам всеки ден, за да влезе гласът ми в тази форма, която е необходима за този спектакъл", разкри пък пред Lupa.bg младият актьор и певец Радослав Владимиров, който се изявява запомнящо се като Скай.

"Това, което ме мотивира да изляза, е да пречупя образа на Скай през голямата му любов към Софи. Въпреки че героят ми реално не иска да се жени за нея, защото е млад и "му се живее”, аз мотивирам цялото му поведение върху едно нещо и имам един фокус – а именно, че тази жена ми е завъртяла главата и аз искам да бъда с нея, въпреки всичко.

Като имам един конкретен фокус всички останали решения, които взимам по някакъв начин се оправдават. Другото важно е физически да си добре, защото с толкова движения и танци, хем да играеш, хем да пееш, никак не е лесно. Но е и много хубаво и интересно от друга страна", щастлив е Радослав Владимиров, който заедно с колегите си дава всичко от себе си за този изпълнен с положителна енергия спектакъл.

Снимка: Софийска опера и балет

Голямата Татяна Лолова бе един от страстните почитатели на българската постановка на "Mamma Mia!“. "Щастлива съм, че при срещата с такива артисти и с такава постановка мога да им се радвам, да ги аплодирам, и от сърце да им пожелая нови успехи! Колко е приятно да дишаш, да живееш с такива артисти срещу теб, да се докосваш до тях, до тези, които с човещината и изкуството си разгарят желанието да продължим да живеем! Прекрасни сте!“, бе споделила обичаната актриса, когато изгледа преди време постановката в Софийската опера. Нейната искрена оценка за мюзикъла доказва и защо зрителите обичат този спектакъл, защо го чакат го с голямо нетърпение и защо идват да го гледат отново и отново. 

 

СНИМКИ: МАРИНА ЧЕРТОВА

https://lupa.bg/news/petoto-lyato-na-quotmamma-mia-quot-otnovo-nosi-lyubov-more-i-strast_190313news.html