Първият летен фестивал “Портал на два свята” бе открит с операта “Янините девет братя”
30 авг 2020в-к. "4 власт"

Първият летен фестивал “Портал на два свята” бе открит с операта “Янините девет братя”

Крепостта Цари Мали град за седмица ще се превърне в сцена, на която ще бъдат представени едни от най-добрите световни творби на операта, балета и мюзикъла, каза кметът на община Самоков, Владимир Георгиев

 

Първият летен фестивал “Портал на два свята” бе открит с операта “Янините девет братя” на композитора Любомир Пипков, режисьор Пламен Карталов.

Събитието откри кмета на община Самоков Владимир Георгиев, който сподели вълнението си, че крепостта Цари Мали град в рамките на седмица ще се превърне в сцена, на която ще бъдат представени едни от най-добрите световни творби на операта, балета и мюзикъла. На откриването директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов благодари на всички, съдействали за реализацията на този амбициозен проект.

Председателят на фондация “Възраждане на Белчин” Симеон Пешов подчерта, че на това място има 1700 години история, която трябва да бъде показвана пред света. А какво по-силно съчетание може да има от това, когато се преплетат история и култура.

 

Първия летен фестивал логично стартира с българската опера “Янините девет братя”, чието действие се развива в района на Самоков. Представлението предложи един впечатляващ спектакъл и магично преживяване за многобройната публика, изпълнила импровизираната “зала” на крепостта.

Втората опера, част от програмата на фестивала е световната класика “Кармен”.

https://4vlast-bg.com/archives/385294