"Парсифал" от Рихард Вагнер - на 25 юли от 20:00 БНТ2
25 юли 2021Софийска опера и балет

"Парсифал" от Рихард Вагнер - на 25 юли от 20:00 БНТ2

Тази вечер от 20.00 часа БНТ 2 ще излъчи постановката на акад.Пламен Карталов на сцената на  Софийската опера и балет, операта „Парсифал“, тържествена сценична мистерия“ от Рихард Вагнер.

Своята  лебедова песен Рихард Вагнер определя като „тържествена сценична мистерия“,  чийто център в  сюжета  е философско-музикалния разказ върху легендата за Светия Граал.

Чрез страдание към знание, от знание към състрадание, чрез състрадание към любов, това са трите кръга изпитание за Парсифал, бъдещия пазител на Граала и господар на Храма. Глупакът с чисто сърце, момчето от гората, отгледано с любов от майка страдалница, грижливо пазено от рицарството.

Изпитанията, през които преминава наивния глупец Парсифал, за да открие пътя си към Истината, Граала, Любовта и Бог оживяват в  режисьорския прочит на Пламен Карталов.

„Парсифал“ е образ на духовна общност, в която идеите за братството, смирението, любовта към ближния са преплетни от божествено лъчение и духовно лечение. Сценичната мистерия „Парсифал“ е образ на връзката ни с духовния свят – в нея музиката въздига сетивата в безбрежния храм на душата. Привилегия на всеки можещ е да се врече на него.“
Споделя Пламен Карталов. Едно послание за духовно лечение, така необходимо в изпитанията на нашето време.

В главните роли: Костадин Андреев, Радостина Николаева, Ангел Христов, Атанас Младенов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Хрисимир Дамянов, Стефан Владимиров и др.

Диригент: Константин Тринкс     
Режисьор: Пламен Карталов
Сценография: Свен Йонке
Костюми: Станка Вауда
Диригент на хора: Виолета Димитрова
Музикална подготовка: Рихард Тримборн