Откриване на Wagner Festival в Софийската опера
07 юли 2023Софийска опера и балет

Откриване на Wagner Festival в Софийската опера

Скъпи приятели на операта!

Днес откриваме най-голямото събитие за сезон 2023/2024 на Софийската опера и балет – Sofia Opera Wagner Festival!

Седем заглавия ще приковат вниманието на зрители от България и целия свят в осем фестивални вечери.

Започваме с новата постановка на „Пръстенът на нибелунга“ – изумителна визия в режисьорско и сценографско отношение, с изключителни костюми и осветление.

Новият „Пръстен“ е плод на неуморния многомесечен труд и усилията на много хора – постановъчен екип, солисти, оркестър, хор, асистент и помощник-режисьори, технически служби и ателиета, маркетинг и реклама, администрация.

„Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ ще се играят на 8, 9, 11 и 13 юли. Ще видите нещо наистина впечатляващо и създадено с шеметния полет на фантазията.

Продължаваме с „Тристан и Изолда“ на 23 юли и „Парсифал“ на 25 юли – истории за изпепеляваща страст и просветление на духа.

Мистерията на „Летящият холандец“ ще бъде разкрита в два спектакъла на езерното огледало в Панчарево. Лятната сцена в прегръдката на планината ви очаква на 28 и 29 юли, като във втората вечер с нетърпение очакваме участието на световнопризнатия бас Курт Ридъл в ролята на моряка Даланд.

Имаме фантастични солисти, български солисти, достойни за всеки голям театър в света. Към тях се присъединяват скъпите ни гости Томас Хол и Кристиян Чер.

Имаме изключителни оркестър и хор.

Имаме и невероятният Константин Тринкс – диригент от световна класа, който ще дирижира шест спектакъла от фестивалната програма.

В последните дни на юли от Виена пристига друг майстор на диригентската палка - Росен Гергов ще се качи на пулта за „Летящият холандец“ - последните две представления, които ще закрият фестивала.

Всички ние бяхме въвлечени в „приключението Вагнер“ от акад. Пламен Карталов – човек с нестихваща енергия, с новаторска визия, с размах и мащаб в мисленето си, режисьор със зашеметяващи постижения, двигател на модерното и големите идеи.

Всички ние се вълнуваме за нашия фестивал, за който гостите започнаха да пристигат още вчера. В целия оперен свят се знае за Вагнеровия фестивал на Софийската опера. Получихме поздравления и пожелания за успех от най-големите театри в Европа и Америка.

Остават броени часове до вдигането на завесата!

Музиката на Вагнер е музика от бъдещето и ние сме готови да я споделим заедно с вас!

Екипът на Софийската опера.