От 29 август до 7 септември - oпера, балет и мюзикъл в летен фестивал на крепостта Цари Мали град
Снимка: Цари Мали град ще е естествен декор на операта „Янините девет братя“
29 авг 2020БНР

От 29 август до 7 септември - oпера, балет и мюзикъл в летен фестивал на крепостта Цари Мали град

Софийската опера и балет отварят осма сцена, на която артистите ще играят постановките си. Тови път е избран естествения декор на късноантичната крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин, където та 29 август (събота) започва летният фестивал „Портал на два свята“.

Публиката го заслужава, артистите – солисти, хор, балет и оркестър, са във форма да посрлещнат предизвикателствата на тези трудни времена“, отбеляза пред Радио София акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера. „Мястото е много енергийно. Надяваме се да направим нещо запомнящо се за хората, които освен да се насладят на реставрирания комплекс, искат да видят по нов начин осмислянето на една творба, когато тя се поставя на открито.“

Откриването на фестивала е с „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, което е неслучайно. По думите на акад. Карталов това е една рилска опера и мястото на действието й е точно там, в самоковските гори.

В програмата са още „Кармен“ от Жорж Бизе (30.08.), балетът „Зорба гъркът“ - балет по музика на Микис Теодоракис (03.09.), „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф (04.09.), както и мюзикълът „Mаmmа Miа!“ с песните на ABBA.

Чуйте разговора на Лили Големинова с акад. Пламен Карталов.

 

Звуков файл - Разговор с акад. Пламен Карталов за летния фестивал

https://bnr.bg/sofia/post/101332665/opera-balet-i-muzikal-na-kasnoantichnata-krepost-cari-mali-grad