Софийската опера е част от инициативата "Европейски дни на наследството"
18 сеп 2020Софийска опера и балет

Софийската опера е част от инициативата "Европейски дни на наследството"

Скъпи приятели,

На 19 септември от 11:00 до 12:00 ч. вратите на Софийската опера и балет ще бъдат отворени за всички меломани и любители на оперното и балетното изкуство, във връзка с Европейските дни на наследството.

Заедно с колеги ще посрещнем всички гости в централното фоайе и ще Ви разведем из залите и сцената на първия ни оперен театър. Валентин Стамов ще изнесе слово за строителя на Софийската опера инж.арх. Лазар Парашкеванов и ще изпълни на 100-годишния роял оригинална композиция, посветена на дарителя на този уникален инструмент, един родолюбив българин, който го пренесе от САЩ, след като го е възстановил за цели 20 г. Той е извършил това благородно дело в памет на любимата му съпруга, която е гастролирала в Софийската опера в началото на 70-те години.

Събитието се организира от Френски културен институт в България,  Министерство на културата и Столична община / Столица Култура.

За първи път „Европейските дни на наследството“ са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Пълната програма може да видите тук: https://bit.ly/3c2eev6

Френски институт в България Institut français de Bulgarie

Очакваме Ви!