Операта “Тоска” на Софийската опера и балет покори зрителите в Анкара
Снимка: Снимка: БТА/ Нахиде Дениз
10 ное 2023БТА

Операта “Тоска” на Софийската опера и балет покори зрителите в Анкара

Зрителите бяха впечатлени и развълнувани, както от грандиозността на българската постановка,  така и от идеята на събитие - отбелязване на стогодишнината от създаването на турската република от нейния основател Мустафа Кемал Ататюрк, който е посещавал представления на Софийската опера преди 110 години (тогава Българско оперно дружество-б.авт).

Приходите от представлението ще бъдат дарени за пострадалите от разрушителните земетресения през месец февруари райони в Турция. Събитието е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева и Емине Ердоган.

“Бихме искали да има повече такива празници, сподели Тахир Динчер от Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане (БИСАВ).

Впечатлен съм от играта на актьорите, поздравихме ги със ставане на крака, викахме ги на бис. Но още по-силно съм впечатлен от идеята, която нашите български приятели са реализирали като дар за 100 годишнината на нашата република, която отбелязваме тези дни. Благодаря на всички, които са вложили сърце и усилия за да се реализира по такъв чудесен начин, каза още Динчер.

Мелда Барутчу, психолог по професия, сподели, че е любител на операта.

“Аз обичам операта, а Пучини е любимият ми композитор. Чела съм и знаех доста неща и за софийската опера. Дори когато миналата година бях на екскурзия в София, исках да отида на опера, но нямах късмет. Спектакълът, който снощи изнесоха актьорите надмина в пъти всичките ми очаквания, всички изпълнители бяха много добри. Насловът на събитието ”България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!" мисля, че задълго ще се помни. Впечатлена съм, че събитието е под патронажа на първите дами на България и Турция Десислава Радева и Емине Ердоган. Емоционалните приветствени думи на българския посланик Н.ПР. Ангел Чолаков, присъствието на важни гости от България показаха, че събитието е старателно подготвено, което ме впечатли. И бих искала да пожелая такива прояви да се превърнат в постоянни, каза Барутчи.

Сред зрителите бе и известната джазпевица Йълдъз Ибрахимова.

Какво по-вълнуващо събитие от това Софийската опера да гостува на Анкара! Много съм впечатлена, че  се осъществи при това по такъв знаменателен повод-100 годишнината на турската република. Да, наистина 2023 година ще се запомни с това гостуване, което ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в музиката и изобщо в областта на културата, каза тя.

Интересното е, че в представлението на “Тоска” в Анкара солистите и оркестърът са от софийската опера, а хорът и масовката - от операта в Анкара. Диригент на оркестъра бе Сунай Муратов, който е родeн в България и е един от най-известните диригенти на Турция и главен диригент на Държавната опера и балет на Турция.

“Това показва, че музиката е универсален инструмент за сближаване между хората на изкуството и зрителите, където и да са. Смятам, че сега се постави едно ползотворно начало на сътрудничество, което ще даде добри плодове”, каза музикалният критик  Бедри Чакмак.

Зрителите дълго аплодираха със ставане на крака  академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и режисьор на “Тоска”, и диригента Сунай Муратов, които ръка за ръка излязоха на сцената след спектакъла, за да ги поздравят.

След два дни, на 11 ноември, операта "Тоска" ще бъде представена в новия културен център "Ататюрк" в мегаполиса Истанбул. Очаква се да присъства съпругата на българския президент Румен Радев - Десислава Радева, под чийто патронаж са представленията на Софийската опера и балет в Турция. 

/СУ/

Снимка: БТА/ Нахиде Дениз
Истанбул, 9 Ноември /Специално за БТА от Нахиде Дениз/

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/566114-operata-toska-na-sofiyskata-opera-i-balet-pokori-zritelite-v-ankara