Операта „Евгений Онегин“ – среща на два гения – Чайковски и Пушкин
15 юли 2021Софийска опера и балет

Операта „Евгений Онегин“ – среща на два гения – Чайковски и Пушкин

На приказната нова сцена „Музи на водата" Софийската опера и балет очаква своята публика  на  21 август на езерото Панчарево  на един вълнуващ спектакъл, операта „Евгений Онегин" от Пьотър Илич Чайковски. Шедьовър, роден от творческия пламък на Чайковски и Пушкин, който и днес възпламенява страсти, събужда душата за изконни човешки емоции.

Пушкин и Чайковски раждат този шедьовър в своята младост, когато емоциите и страстите кипят в душите им. Чайковски е пожелал операта му да се изпълни изцяло от млади певци. Нещо, което оживява в постановката на режисьорката Вера Петрова, която залага   предимно на млади артисти. Тя споделя - „В съзнанието на съвременните хора философския океан на Пушкин и Чайковски е далеч от тях. Вярвам, че младите артисти, със своето изкуство ще ни приобщят към разбиранията на двамата гении и ще отворят сърцата ни за пламъка на любовта,  за дълбочината на емоции и чувства, които са избледнели в нашето време."

„Любовта, ключ за всяка възраст", тази малка ария на Гремин, но толкова проникновена и истинска е особен  драматургичен акцент в операта на Чайковски. Ария, която неслучайно се изпълнява и от най-големите баси на концертния подиум. Ария, в която Пушкин и Чайковски внушават със слово и музика толкова естествено магията на това възпявано човешко състояние – любовта, на която е подвластен всеки, независимо от възрастта и предразсъдъци на обществото.

Такъв е Гремин, съпругът на Татяна. Герой, който на пръв поглед не е толкова значим в сюжета, но който е ключов за финала на драматургичната кулминация. Тази на пръв поглед не толкова важна ария на княз Гремин осмисля режисьорския прочит на  Вера Петрова, потапя ни в тази извечна утопия за любовта, която дава криле за полет на душата, въпреки прагматичното ни време.

Всеки, който иска да преоткрие вълнуващата музика на познавача на руската душа, Пьотър Илич Чайковски и да изживее дълбочината на емоционалните състояния на героите на Пушкин, може би ще намери и своя ключ за любовта, независимо от възрастта. Защото важно е да се вслушваме в гласа на сърцето си.

Очакваме ви на 21 август от 20.00 часа на езерото Панчарево на новата сцена на „Музи на водата".

В ролята на Татяна – Диана Гуглина, Ларина – Александрина Стоянова-Андреева, Олга - Виолета Радомирска, Евгений Онегин – Атанас Младенов, Княз Гремин – Бисер Георгиев,  Емил Павлов – Ленски, Николай Войнов – Ротният.

Диригент – Андрей Галанов