Операта „Евгений Онегин“ ще се играе на Панчаревското езеро
16 авг 2021Дарик радио

Операта „Евгений Онегин“ ще се играе на Панчаревското езеро

Софийската опера и балет очаква своята публика на 21 август на езерото Панчарево на един вълнуващ спектакъл - операта "Евгений Онегин" от Чайковски. Шедьовър, роден от творческия пламък на Чайковски и Пушкин, който и днес възпламенява страсти, събужда душата за изконни човешки емоции.

Пушкин и Чайковски раждат този шедьовър в своята младост, когато емоциите и страстите кипят в душите им. Чайковски е пожелал творбата му да се изпълни изцяло от млади певци. Нещо, което оживява в постановката на режисьорката Вера Петрова, защото тя залага предимно на млади артисти.

"В съзнанието на съвременните хора философският океан на Пушкин и Чайковски е далеч от тях. Вярвам, че младите артисти, със своето изкуство ще ни приобщят към разбиранията на двамата гении и ще отворят сърцата ни за пламъка на любовта, за дълбочината на емоции и чувства, които са избледнели в нашето време", споделя Петрова.

"Любовта, ключ за всяка възраст" - тази малка ария на Гремин, но толкова проникновена и истинска, е особен драматургичен акцент в операта на Чайковски. Ария, която неслучайно се изпълнява и от най-големите баси на концертния подиум. Ария, в която Пушкин и Чайковски внушават със слово и музика толкова естествено магията на това възпявано човешко състояние - любовта, на която е подвластен всеки, независимо от възрастта и предразсъдъци на обществото.

Всеки, който иска да преоткрие вълнуващата музика на познавача на руската душа Пьотър Илич Чайковски и да изживее дълбочината на емоционалните състояния на героите на Пушкин, може би ще намери и своя ключ за любовта, независимо от възрастта. Защото важно е да се вслушваме в гласа на сърцето си.

На 21 август от 20 ч. на езерото Панчарево, на новата сцена на "Музи на водата", ще гледаме артистите Диана Гуглина в ролята на Татяна, Александрина Стоянова-Андреева като Ларина, Виолета Радомирска като Олга, Атанас Младенов като Евгений Онегин, Бисер Георгиев е Княз Гремин, Емил Павлов е Ленски, Николай Войнов - Ротният. На диригентския пулт застава Андрей Галанов.

Чуйте любопитни подробности от Атанас Младенов:
https://darikradio.bg/operata-evgenii-onegin-ste-se-igrae-na-pancharevskoto-ezero.html