Опера за първоучителите Кирил и Методий с премиера в Ню Бояна през юли
01 мар 2021в-к. "Монитор"

Опера за първоучителите Кирил и Методий с премиера в Ню Бояна през юли

Операта "Св.св. Кирил и Методий" ще има премиера през юли тази година на Римския площад в киноцентъра "Бояна", съобщиха от Софийската опера. Постановката е в чест на 40-годишнината от провъзгласяване на светите братя за съпокровители на Европа.

На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел II провъзгласи солунските братя свети Кирил и свети Методий за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт. Този жест на Римската църква и Светия отец е показателен, че Европа е една прегръдка от две ръце и две сърца, от Изтока и от Запада, и в тази прегръдка са ценностите на Европа, коментират от операта.

Операта е написана от българската композиторка Живка Клинкова (1924-2002). Изпълнявана е през 1981 г. концертно в Полша пред папа Йоан Павел II, който отличава произведението със специална грамота.

С поставянето на тази незаслужено забравена творба на своята сцена Софийската опера дава важен сигнал за значението на апостолската мисия на светите братя за България, за останалия славянски свят и културата на Европа, коментира режисьорът акад. Пламен Карталов. По думите му тази опера е явление в българското оперно творчество, посветено на делото на солунските свети апостоли. Либретото е на авторката по стихове на Венко Марковски от поемата му "Предания заветни".

В главните роли на Константин Кирил и брат му Методий ще се превъплътят съответно Бисер Георгиев и Атанас Младенов; в останалите многобройни исторически действащи лица – солистите Ангел Христов, Стефан Владимиров, Красимир Динев, Иванка Нинова, Гергана Русекова, Даниел Острецов, Петър Бучков и др. Диригент е Игор Богданов, диригент на хора – Виолета Димитрова, а музикалната подготовка е на Агнес Данкова и Йоланта Смолянова. Художник на спектакъла е Свен Йонке. Консултант е проф. Пламен Павлов.
С тази творба продължава традицията на националния ни оперен театър да поставя някои забравени произведения като оперите на маестро Георги Атанасов, през последните години – "Борислав", "Косара" и "Алцек", "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Захарий Зограф" от Марин Големинов и "Янините девет братя" от Любомир Пипков.

Малко известната у нас композиторка Живка Клинкова е завършила музикалната академия в София през 1947 г. Специализира композиция при проф. Вагнер-Регени и проф. Борис Блахер в Берлин (1960-1966). Посещава международни курсове за нова музика в Дармщат (Германия), Бурненвил фестивал в Копенхаген (Дания), Карл Хофер симпозиум в Берлин (Германия), Хайделберг (Германия, 1985). Работи като композитор и диригент в днешния ансамбъл "Филип Кутев" (1951-1966). Автор е на 11 балета, опери, мюзикъли, произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър, сюити и други за народен оркестър, камерна инструментална музика. Има над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано, обработки на народни песни и танци, музика към филми, пиеси за естраден оркестър. Много от нейните творби прозвучават за първи път в чужбина и се изпълняват с успех там.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/opera-za-pyrvouchitelite-kiril-i-metodij-s-premiera-v-nu-bojana-prez-uli-249924