Операта е последният писък на модата
13 юни 2021open София / www.opensofia.org

Операта е последният писък на модата

Макбет завладява Софийската опера и балет

Написано от Марта Валверде Риос и Анастасия Дехтярова, редактирано от Скот Грийн, снимка: Софийска опера и балет

На 130-тия си юбилей Софийската опера и балет е под пара. Отваряне отново след като е била затворена поради Covid-19, сега с фантастична поредица от спектакли за сезон 2021. Екипът на Open Sofia не можеше да пропусне такова събитие и ние имахме привилегията да присъстваме на концертното изпълнение на „Макбет“ от Джузепе Верди, с Кирил Манолов и Александрина Пендачанска в главните роли.

Надяваме да не ви развалим преживяването с това резюме: но, три вещици казват на шотландския генерал Макбет, че той ще бъде крал на Шотландия. Окуражен от своята съпруга, Макбет убива краля, става новият крал и убива още повече хора поради параноя. Избухва гражданска война за свалянето на Макбет, която има за резултат още повече смърт. Една пленителна история за човешката природа и опасностите от властта.

На първо място, бихме искали да подчертаем, че това е достъпно за чужденците събитие. Тъй като операта е на италиански, има голям екран над сцената с английски и български субтитри, което прави много по-лесно да се следва историята. Второ, бихме казали, че този спектакъл беше с перфектно времетраене. Два часа и половина са достатъчни за някого, който обича класическата музика, но не е идеален познавач на материята, както в нашия случай. Великолепните артисти, наред с много добре координираният хор и красивата игра на светлините го правят сетивно и събуждащо преживяване.

Привлекателното изпълнение на певците и оркестъра беше придружено от уникалния художествен ход операта да се превърне в концерт. Преживяхме един нов начин да се гледа опера. Действието беше само в изпълнението на певците. Хорът и оркестърът бяха на сцената точно до тях, техни вездесъщи свидетели. Имахме възможността да се фокусираме върху таланта на всеки един изпълнител и това ни доведе по-близо до тях, сякаш участвахме в голяма репетиция. Това го превръща в не толкова обичайна културна дейност за придаване на пикантност на вашата седмица!

Що се отнася до сградата на Операта, тя е великолепна! 

Екипът обръща голямо внимание за прилагане на необходимите мерки срещу COVID-19. Мястото е старателно дезинфекцирано и подготвено. Очарователен щрих от букети с цветя върху седалките, за да се осигури социално дистанциране допринася за елемента на елегантност. Екипът ни бе очарован от преживяването, така че очаквайте още отзиви в колоната ни за култура!

Ако и вие искате да съпреживеете какво подготвя Софийската опера и балет за предстоящите месеци, разгледайте нейната богата и вълнуваща програма.

https://www.opensofia.org/macbeth-at-national-opera/