Огромен успех за Софийската опера в Тегу
20 окт 2023Софийска опера и балет

Огромен успех за Софийската опера в Тегу

Снощи Софийската опера откри своето първо гостуване в Южна Корея на Международния оперен фестивал в град Тегу.

От 2003 г. градът и оперният театър са дом на най-големия оперен фестивал в Азия - Daegu International Opera Festival.

През годините форумът претърпява огромно развитие и дава възможност на корейската публика да се срещне с реномирани певци, диригенти и режисьори.

Три години след българската премиера, „Електра“излезе извън пределите на страната. Представленията са очаквани с огромен интерес, тъй като това е първото изпълнение на творбата в Южна Корея.

Солистите, диригентът Евън-Алексис Крист и режисьорът Пламен Карталов бяха възторжено посрещнати и бурно аплодирани от многохилядната публика в огромната зала на оперния театър в Тегу.

В главните роли в първата вечер участваха Лилия Кехайова, Цветана Бандаловска, Гергана Русекова, Даниел Острецов и Атанас Младенов. Във втората вечер ще се представят Диана Ламар, Радостина Николаева, Мариана Цветкова, Веселин Михайлов и отново Даниел Острецов. Продукцията се реализа в партньорство с оркестъа на оперния театър в Тегу.

***

В програмата на юбилейното 20-то издание са включени опери от двама композитори -„Саломе“ и „Електра“ от Рихард Щраус /и двете творби се изпълняват за първи път в Южна Корея/ и „Макбет“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди.

 Темата на фестивала тази година е „Отново нещо ново! Сега започваме отначало!“.