Очаква ни четвърто издание на Международната награда "Никола Гюзелев"
05 ное 2021Софийска опера и балет

Очаква ни четвърто издание на Международната награда "Никола Гюзелев"

Почитаме знаменития оперен певец и артист с гала концерт и поредица от събития по случай 85 години от рождението му и 60 години от дебюта му на сцена 

През 2021 г. се навършват също 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец и артист маестро Никола Гюзелев, Комендатор на Италианската република, Доктор Хонорис Кауза на БАН, удостоен с престижната награда "Златен Джузепе Верди" за заслугите му в Belcanto и много други награди в България, Италия, Франция и други страни.

Събитията и Международната награда "Никола Гюзелев" за оперно и изобразително изкуство в четвъртото си издание през 2021 г. ще се проведат, както следва:

- На 3 и 4 ноември прожекции на филми за Никола Гюзелев и среща на негови колеги и ученици с публиката, както следва от 17.30 ч. на 3 ноември в Аулата н СУ "Климент Охридски" и от 19 ч. на 4 ноември на Малка сцена на Софийска Опера;

- На 5 ноември 2021 г. в 17.30 ч. в централното Фоайе на Софийската Опера и Балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник-портретист, след което от 19.00 ч., на Голяма сцена на Софийска Опера и Балет ще започне официалната вечер в първата си част с връчване на Международната награда "Никола Гюзелев 2021" на новите лауреати, придружена от поздравителни адреси на официални гости.

Същата вечер във втората си част ще продължи с оперно-музикалния концерт на лауреатите на наградата, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска Опера и Балет под диригентството на маестро Серджо Олива, вече лауреат на Международната награда "Никола Гюзелев" 2017 г.

Новите лауреати са четирима оперни певци с талант и блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент маестро Густав Кун.

Събитията по случай 85-годишнината на Маестро Никола Гюзелев се осъщетвяват благодарение съвместната работа на Фондация Никола Гюзелев, Българска Академия на Науките, Софийска Опера и Балет в сътрудничество с Италиански Културен институт, Община Павликени, Държавен културен институт към МВнР, Държавна Агенция за българите в чужбина, Биенале Артемидия от Рим и под патронажа на Министерство на Културата на България.

Следете за събитието на 5 ноември 2021 г. във Facebook: ТУК 

Билети на касата на Софийска Опера, в платформата на сайта на Софийска Опера, или чрез EPAYGO.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

Международна награда "Никола Гюзелев" за оперно изпълнителско и изобразително изкуство e учредена през 2016 г. в БАН по повод 80-годишния юбилей на прочутия български оперен артист и художник Маестро Никола Гюзелев.

Тази награда е предназначена да означи достойнствата на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високо ниво на майсторство и талант и по този начин да популяризира дейността, постиженията и таланта им, в българския и в международния културен живот.

Наградите "Никола Гюзелев" и награждаването с тях има за цел също още по-задълбоченото популяризиране на българските таланти и други заслужили имена в оперно изпълнителското и в изобразителното изкуства за още по-значимо укрепване положителния облик на България в Европа и света.

Наградата се връчва в рамките на престижни певчески и културни форуми на всеки две години, в страната и чужбина.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

Знаковият символ в медално изображение е по идеен проект на българския скулптор медалист и професор в НХА-проф. Богомил Николов. Той е инспириран от оригиналния автопортрет на певеца-художник Никола Гюзелев, в ролята на Борис Годунов от последната сцена на едноименната опера. Изображението е положено върху тъмносиня кадифена рамка, поставена в красив кожен калъф.

Втората страна на наградата е означена от автора с красиво стилистично преплитане на театралната маска с лирата и с палитрата на художника, обградени от лента с името на Никола Гюзелев.

Снимка: Иво Хаджимишев

Маестро Никола Гюзелев

Доктор Хонорис Кауза на БАН-Българска Академия на Науките, Комендатор на Република Италия, носител на международната Награда "Златен Джузепе Верди" за постижения и принос в Белкантото. Удостоен с най високи отличия на България и Италия. Почетен гражданин на гр. Павликени и гр. Парма, Италия.

През 2016 г. за неговата 80-годишнина бе назован на негово име Летният театър в гр. Павликени и площад в София. Същата година в БАН бе учредена Международната Награда ''Никола Гюзелев'' за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

 

Още

За трети път ще връчат наградата

За трети път ще връчат наградата "Никола Гюзелев"

Никола Гюзелев е роден в град Павликени на 17 август 1936 г. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Никола почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка "Малкият цигулар" в родния си град.

На същата възраст той осъзнава, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

Когато е на 15, веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да "замръзне". Монологът на Борис от операта "Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта. През 1951 г. семейството му се премества да живее в София.

Започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и тореадора от "Кармен". Не спира и с рисуването - печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия в специалността "Живопис". Като студент се отличава с ярка дарба и отлична техника.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

По време на следването си учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов и става солист в Ансамбъла за песни и танци при Министерство на вътрешните работи. Явява се на конкурс за нови членове на академичния хор "Георги Димитров", където изпълнява ария на Иван Сусанин и печели конкурса.

Участва в редица концерти и фестивали в Москва, Виена, Хелзинки (1962), където е отличен със златен медал като солист. През 1960 г., когато с отличие завършва висшето си художествено образование, му предлагат договор за работа в Операта в Берлин и той се подготвя да замине.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

 

Още

Наградените с тазгодишната награда на името на Гюзелев са четирима

Наградените с тазгодишната награда на името на Гюзелев са четирима

По това време Гюзелев се среща с оперния певец и музикален педагог Христо Бръмбаров и взима решение да остане в България и да учи пеене при него. Завинаги остава благодарен на учителя си, за когото през целия си живот говори с много обич и почитание.

През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера. Година и половина по-късно - на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на "Турандот". През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера. Следват ролите на Миха от "Продадена невеста" и отец Гавраил от операта на Константин Илиев "Боянският майстор".

През 1963 г. в ролята на Филип II от "Дон Карлос" Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София. Успехът идва само след 2 сезона на професионалната сцена. През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър "Реджо" в Парма, Италия, и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди. Успехът му е колосален.

Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония: "Ла Скала" - Милано, "Реджо" - Парма, "Сан Карло" - Неапол, "Щатсопера" - Виена, "Щатсопера" и "Дойче Опер"- Берлин, "Ковънт Гардън" - Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" - Москва, "Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Колон" - Бунос Айрес и много други.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

 

Още

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Негови партньори на сцената са били Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Лучано Паваротти, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Грейс Бъмбри, Лео Нучи и много други.

Никола Гюзелев е носител на най-високи отличия на България, Италия и целия оперен свят.

През 1994 г. е началото на неговата педагогическа дейност, през 1994-1996 г. когато Никола Гюзелев е Директор на Българската Академията за култура в Рим на името на "Борис Христов" и подготвя два курса млади талантливи певци, които сега са на българските и на световните сцени.

Той продължи да предава своя опит на младите почти до края на земния си път.

Снимка: Фондация "Никола Гюзелев"

 

Още

3 години без големия оперен бас Никола Гюзелев

3 години без големия оперен бас Никола Гюзелев

Неговите последни изпълнения на голямата сцена са в Италия, на Арената в град Мачерата с ролите на Филип II и Великия Инквизитор от "Дон Карлос" на Верди, през лятото на 2005 г., в Прага, концерт в прочутата концертна зала "Рудолфинум" през декември 2008 г.

В Софийска Опера на Коледния концерт по случай удостояването му със званието Доктор Хонорис Кауза на БАН през декември 2009 г.

И неговата публика го запомни винаги на върха!

https://impressio.dir.bg/noti/ochakva-ni-chetvarto-izdanie-na-mezhdunarodnata-nagrada-nikola-gyuzelev