Никола Гюзелев: Аз съм реален човек и артист
Снимка: 18 април 1988 г. Никола Гюзелев приема закачливи подаръци от съпругата си Анна Мария Гюзелева (Снимка: Иван Григоров)
05 ное 2021Софийска опера и балет

Никола Гюзелев: Аз съм реален човек и артист

Днес почитаме знаменития оперен певец и маестро с гала концерт и поредица от събития по случай 85 години от рождението му и 60 години от дебюта му на сцена

През 2021 г. се навършиха 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец и артист маестро Никола Гюзелев.

По този повод на 5 ноември 2021 г. в 17.30 ч. в централното Фоайе на Софийската Опера и Балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник-портретист.

 

Още

Очаква ни четвърто издание на Международната награда

Очаква ни четвърто издание на Международната награда "Никола Гюзелев"

 

След това от 19.00 ч., на Голяма сцена на Софийска Опера и Балет ще започне официалната вечер в първата си част с връчване на Международната награда "Никола Гюзелев 2021" на новите лауреати, придружена от поздравителни адреси на официални гости.

Същата вечер ще продължи с оперно-музикалния концерт на лауреатите на наградата, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска Опера и Балет под диригентството на маестро Серджо Олива, вече лауреат на Международната награда "Никола Гюзелев" от 2017 г.

Днес решихме да ви върнем 33 години назад на 18 април 1988 г. с уникалния фоторепортаж на Иван Григоров надникнал зад кулисите на Софийската опера и документирал плеяда от оперни звезди преди премиерата на "Дон Карлос" от Джузепе Верди.

Никола Гюзелев току-що се е завърнал от чужбина и се готви да се превъплъти в образа на испанския крал Филип II. Той е в центъра на вниманието и вълнението е празнично. Да го поздравят в гримьорната ще видите освен съпругата му Анна Мария Гюзелева, оперните ни светила Светозар Донев, Руслан Райчев, Емил Иванов, Вертер Врачовски, Валери Попова и невръстната й прелестна дъщеря Александрина Пендачанска.

"Всички билети бяха разпродадени. Публиката се "размърда". Празникът бе силно преживяване". Така медиите отразиха седмицата на Софийската опера и балет през април 1988 г. (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев и маестро Руслан Райчев (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев е в празнично настроение заедно със съпругата си Анна Мария Гюзелева (Снимка: Иван Григоров)

Професор Светозар Донев, който тогава е бил директор на Софийската опера, поздравява оперната прима Валери Попова и дъщеря й Александрина Пендачанска (Снимка: Иван Григоров)

От премиерата на "Дон Карлос" на 18 април 1988 г. до днес, са изминали цели 33 години. Професор Светозар Донев, който тогава е бил директор на Софийската опера, възлага на режисьора Пламен Карталов да направи нова постановка на прочутата опера на Верди.

За "Дон Карлос" на Пламен Карталов днес той казва следното:

"Режисурата е интересна и съвременна. Дотогава постановката беше традиционна. Новаторското изкуство на Маестрото се изрази в това, че той направи старите герои, мизансцените и хорът да бъдат разпознаваеми, актуални герои. И резултатът е учудващ - операта шества вече повече то 30 години на наши и чужди сцени."

Малко преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Подготовка преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Подготовка преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев като Филип II и Вертер Врачовски като Граф Лерма (Снимка: Иван Григоров)

През 1988 г. под диригентството на Иван Маринов и в режисурата на Пламен Карталов е представена версията, изпълнявана и сцената във Фонтенбло. В премиерния състав тогава са включени Стефан Еленков, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, Стефка Евстатиева и Валери Попова, Стефка Минева, Калуди Калудов, Никола Смочевски и Никола Василев, Николай Стоилов и Димитър Станчев.

През годините в тази постановка са пели всички големи български оперни певци, както и много чужди - певци-легенди белязали историята на Софийската опера, сред които Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Бойко Цветанов, Мария Белчева, Владимир Стоянов, Юлиан Константинов, Мариана Пенчева, Орлин Анастасов, Петър Данаилов, Цветелина Василева, Костадин Андреев.

В този спектакъл преминават четири поколения световно известни певци - баси като: Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Димитър Петков, Димитър Станчев, Юлиян Константинов и младите: Ангел Христов, Орлин Анастасов, Петър Бучков и др.

С прелестанта Александрина Пендачанска (Снимка: Иван Григоров)

Заедно с оперната прима Валери Попова (Снимка: Иван Григоров)

"Дон Карлос" от Джузепе Верди е популярна опера, защото разказва за борба и жажда за свобода. За титаничния сблъсък между светската и църковна власт през призмата на любовта и изконните човешки стремежи. Композиторът казва за нея, че "се ражда сред огън и пожари".

Сопраното Валери Попова и тенорът Емил Иванов, който ще влезе в образа на Дон Карлос (Снимка: Иван Григоров)

Малко преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев е готов да излезе като принц Филип II (Снимка: Иван Григоров)

Ето много малка част от отзивите към маестро Никола Гюзелев:

"Изтънчен в красотата си и изящно нюансиран глас с отличен изпълнителски стил и достойнство" ("Дейли телеграф")

"Гласът на Гюзелев се разгръща в съзвездие от скъпоценни камъни" ("Льо монд")

"Гюзелев притежава внушителен, красив глас, голям артистичен дар, пластична фигура" ("Куриере дела сера")

"... На премиерата в театър "Сан Карло" в одеждите на испанския гранд се представи българинът Никола Гюзелев - наистина главно действащо лице, който предизвика възхищение и прикова вниманието със своето убедително изпълнение, с внушителната строгост на фигурата си, но преди всичко с красотата на своя глас - дълбок, плътен, могъщ и богат, изравнен във всички регистри, с голям диапазон. Публиката веднага изрази възторга си с бурни аплодисменти, с които Гюзелев бе посрещан при всяка своя поява на сцената..." ("Ил матино")

Спектакълът ще започне всеки момент... (Снимка: Иван Григоров)

"Всички билети бяха разпродадени. Публиката се "размърда". Празникът бе силно преживяване". Така медиите отразиха седмицата на Софийската опера и балет през април 1988 г. (Снимка: Иван Григоров)

 

Още

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

 

Никола Гюзелев е роден през 1936 г. в град Павликени, България. Той е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. Необичайният му талант се проявява във вълнуващи персонажи, завладяващи и дълбоко влияещи върху публиката чрез задълбочени, брилянтни и искрени интерпретации.

Характерите, създадени от Гюзелев, не е традиционното възкресяване на добре познати модели. Те са пълнокръвни, разнолики личности, подържащи постоянна емоционална връзка със съвременния зрител.

 

Още

3 години без големия оперен бас Никола Гюзелев

3 години без големия оперен бас Никола Гюзелев

 

Гюзелев успява да създаде главната нишка на света на героите си по начин, по който го е правил Шаляпин. Одухотвореното лице, очите, които казват толкова много - понякога влажни от мъка, понякога - ледено студени и жестоки или лукаво проблясващи.... И тогава зазвънява гласът му - освободен в целия си диапазон дълбок и красив бас.

Гюзелев като актьор впечатлява с вътрешната си енергия и страст, с дълбокия си емоционален потенциал. Той създава необичайни преживявания и емоции. И жестовете му - толкова експресивни, нежни и срамежливи, предизвикващи или прощаващи. Винаги енергични, те са елегантна и прецизна изява на сценичното му мислене, като придават съвършенство и завършеност на сценичните му образи. Носена на крилете на вдъхновението, артистичната душа на Гюзелев ни кара да живеем с него и да му вярваме.

Ученик на световно известния педагог Професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност.

Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник, завършил Софийската Художествена Академия и този факт допринася за това да демонстрира универсалната си култура и художественото одухотворяване на над 70 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света.

Легендарният артист си отиде на 16 май 2014 г. на 77 години. 

https://impressio.dir.bg/litsa/nikola-gyuzelev-az-sam-realen-chovek-i-artist