Незабравимата "Норма" на Белини в Софийската опера на 11 януари
06 яну 2023в-к. "24 часа"

Незабравимата "Норма" на Белини в Софийската опера на 11 януари

На 11 януари от 19 часа първият ни оперен театър - Софийският, ще представи „Норма“ от Винченцо Белини.

Тази опера се свързва с магичната ария-молитва „Каста дива“ на героинята Норма. Критиците и публиката са единодушни във възторзите си за постановката на първия ни Оперен театър.

Според музикалните историци главната роля в „Норма“ на Винченцо Белини е изключително трудна за пеене. Нея са играли с голям успех малко оперни примадони. Ролята на Норма изисква силен автентичен белкантов, сопранов глас за толкова дълбока и сложна партия. Най-изявената от певиците от миналото е Мария Калас, чиято сто годишнина от рождението й отбелязахме, припомнят от Софийска опера.

Когато през 2016 г. Уго де Ана постави там операта „Норма“ той оцени таланта на Габриела Георгиева, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска, които се редуваха в партията на Норма.

На 11 януари т.г. в тази партия ще се превъплъти Габриела Георгиева, която музикалната критика определя като актриса с изключителни драматични и вокални възможности.

Ето участниците в операта:
Норма – Габриела Георгиева
Адалджиза – Олга Михайлова
Полионе – Костадин Андреев
Оровезо – Светозар Рангелов
Кротилде – Иванка Нинова
Флавио – Красимир Динев

Оркестър и хор на Софийската опера

Диригент – Жорж Димитров,
Режисьор, сценограф – Уго де Ана
Асистент – режисьор – Вера Белева
Диригент на хора – Виолета Димитрова

"Норма" не слиза от сцените на големите оперни театри, които имат подходящи артисти за трудните и сложни роли - в драматургично и вокално отношение, коментират от Софийска опера.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13451128