Навършват се 91 години от рождението на световноизвестния бас Николай Гяуров
13 сеп 2020Софийска опера и балет

Навършват се 91 години от рождението на световноизвестния бас Николай Гяуров

Всички съвременници на големия бас Николай Гяуров ( 13  септември 1929 г.- 2 юни 2004 г. ) са единодушни, че гласът му е неповторим и се помни дълго след всяко негово представление.  Кариерата му, която наричат „приказна“, започва случайно, когато композиторът Петко Стайнов чува войника Гяуров и без колебание го насочва към пеенето. След школуването при проф.Христо Бръмбаров, младият бас е изпратен да се усъвършенства в Московската консерватория. През 1955 година международният конкурс по пеене  в Париж се превръща в старт за една изключителна артистична кариера, преминала през най-реномираните световни сцени. Дебютната роля на Гяуров  е Дон Базилио, която той изпълнява почти до своя край. Триумфален успех му носят ролите  на Борис Годунов, Мефистофел от „Фауст“, Филип Втори от „Дон Карлос“. Италианските критици пишат за гласа на българина, че е бас, който звучи с невероятна сила и с красотата на тембъра на един тенор.“ Британската музикална критика го определя  като басът с най-много записи в историята на оперното изкуство. Не случайно в редица чуждестранни енциклопедии Гяуров е наречен Кралят на басите. Други музикални историци го сравняват като Александрийския фар- грандиозен и недостижим.

През 2019 година в Софийската опера пристигна по покана на Пламен Карталов, директор на Софийската опера - Долора Заджик, един от най-големите гласове в историята на белкантото, за да се включи в грандиозния концерт, посветен на 90 години от рождението на Николай Гяуров. Мецосопраното се среща с българина през 1991 година в Сан Франциско, където двамата участват в Хованщина на Мусоргски. В концерта взеха участие певци, които са били партньори на великия бас - Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева , Костадин Андреев и младите Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска.

През 2019 година Софийската опера постави бюст-паметник на великия певец  във фоайето на Операта, преди концерта, посветен на гениалния Николай Гяуров.

Тази вечер, 13.09, от 20:00 ч. БНТ2 представя операта "Атила"от Джузепе Верди, концертно изпълнение, с участието на Николай Гяуров. Записът е от 1984 година на сцената на НДК.