Националната опера и балет в Скопие на 16 септември открива новия сезон с операта „Лидия от Македония“
Снимка: "Лидия от Македония" на сцената в Скопие. Снимка: Архив
11 сеп 2023Софийска опера и балет

Националната опера и балет в Скопие на 16 септември открива новия сезон с операта „Лидия от Македония“

Националната опера и балет в Скопие на 16 септември открива новия сезон с операта „Лидия от Македония“, постановка на акад. Пламен Карталов, съобщават от Софийската опера.

„Лидия от Македония“ е написана през 2001 г. Неин автор е Ристо Аврамовски и се смята за една от най-хубавите македонски опери. Създадена е по поръчка на тогавашния Македонски народен театър. Либретото е от Ги Шелеи и Дора Петрова от Франция.

„Това е библейска история за живота на св. Лидия, смятана за първата християнка в Европа“, казва Пламен Карталов. Той допълва спомените си и с разказ за мястото, където е храмът за поклонение пред светицата, който се намира край древния град Филипи, недалеч от Кавала. Там, на красивия античен амфитеатър, по покана на кмета на Кавала – Константинос Симитсис, през 2013 г. Софийската опера представи операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди в рамките на фестивала „Филипи Тасос”.

В Скопие спектакълът „Лидия от Македония“ ще дирижира Иван Еминович, а режисьор на възстановката е Трайко Йордановски. Ефектни са сценографията на Панче Минов и костюмите на Елена Дончева. Ролята на Лидия ще изпълни Наде Талевска-Спасовска, а св. Павел ще бъде Игор Дурловски.

Операта многократно се връща в репертоара на театъра след нейната премиера в режисурата на Пламен Карталов. Представена е и на международния фестивал „Охридско лято“.

Преданията за светицата отвеждат в първите дни на утвърждаването на християнската вяра. Лидия, която боядисвала пурпурните платове за римските сенатори, приютила Апостол Павел по време на неговите пътувания, описани в „Деяния на Апостолите“. Тя и семейството й приели християнството и били жестоко наказани от римляните. Смята се, че Лидия е първата европейска християнска светица.


https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/15444087?fbclid=IwAR01vB3LmmfI1rLuQ0SyE890lfkCeGkMg9wrTODvRT36wus-HI6n4OpCN0U