Наградите на Чудесата: Атанас Младенов, новата звезда в операта
03 сеп 2021Софийска опера и балет

Наградите на Чудесата: Атанас Младенов, новата звезда в операта

Кампанията "Чудесата на България" всяка година отлича-ва хората, които са с принос към културно-историческото наследство. Но винаги обръщаме специално внимание и на младите таланти, които са истинските Чудеса на България". Това заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която откри церемонията по награждаване на млади таланти в рамките на международния форум "Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят".

"Успехът на тези млади таланти се дължи и на техните ръководители, които винаги са с тях. Искам да им благодаря от името на форума, каза още г-жа Бозукова. Те са проф.

Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България, проф. Петър Бойваленков, председател на Института по математика и информатика към БАН, доц. Атанас Господинов - Институт по молекулярна биология на БАН.

"Оперна сцена" -  Атанас Младенов

Наградата връчи Снежка Михайлович, генерален секретар на фондация "Европа Ностра".

Атанас Младенов - един от най-обещаващите артисти в класиката, е високо оценен от българската и международната критика. Отличникът от Националната музикална академия е ученик на славния професор Нико Исаков, специализира в консерваторията "Джоакино Росини" в Италия и при видния тенор и педагог Раул Хименес в Барселона. След като дебютира като солист в Софийската опера, тръгва да пее из Европа. Познавачите го хвалят за ролите му в "Любовен еликсир", "Лакме", "Тоска", "Бохеми", "Джани Скики", в "Залезът на боговете" и "Парсифал" на  Вагнер.

Младенов притежава серия от международни награди, между които са сребърна купа от 14-я пролетен фестивал на изкуствата в Пхенян, стипендията на "Ямаха", признания от конкурси за млади дарования в Италия.

Атанас Младенов, който в момента е от най-интересните и търсени баритони в Европа, впечатлява и с актьорските си качества, категорични са наблюдателите на събитията в Софийската опера."Благодаря за прекрасната награда, за това, че подкрепяте изкуството. Моля ви, ходете на опера, ходете на театър. Защото това е смисълът на нашето съществуване. Иначе всичко би било просто една репетиция", каза Атанас Младенов при връчването на наградата.

https://www.standartnews.com