На опера, театър и концерт със зелен сертификат: Как се отразяват новите мерки на творците и зрителите?
01 ное 2021БТВ

На опера, театър и концерт със зелен сертификат: Как се отразяват новите мерки на творците и зрителите?

Осем дни след въвеждането на зеления сертификат екип на bTV отиде на опера, театър и концерт, за да провери има ли отлив на зрителите.

„В момента сме обявили, че работим на 100 процента капацитет, каквато е и разрешението на заповедта на министъра на здравеопазването, днес имаме „Лебедово езеро“, спектакълът е на 50 процента пълен. Една много малка част от зрителите се отказват, тъй като не желаят да си правят тестове, не желаят и да се ваксинират“, коментира Христина Станева, зам.-директор по административни въпроси на "Софийска опера и балет".

Операта разполага със собствен мобилен пункт, поема част от цената на тестовете за зрителите и прави безплатни антигенни на всичките си служители. Подобна е и ситуацията и със Софийска филхармония, където също има пункт за тестване на зрителите. От ръководството заявяват, че са  "решили да подарят на публиката част от стойността на билетите за техните концерти". "От 22 октомври до 22 ноември можете да закупите билети за концертите ни с 50% намаление", за да компенсират цената на тестовете, които зрителите си правят, съобщават от Софийска филхармония. Скоро обаче и двете културни институции няма да могат да си позволят поддръжката на тези пунктове.

„Не мисля да се ваксинирам, просто наложи се да дойда, за да влезна да гледам постановката“, споделя Мартина Захариева.

„За първи път ми се налага да си правя тест, но се радвам, че все пак го има като опция, понеже може изобщо да не отида“, допълва Деница Василева.

Междувременно наша проверка установи, че нито един столичен театър не разполага с подобна мобилна лаборатория. А голяма част от пунктовете за бърз антигенен тест отварят след началния част на постановките. Води ли това до спад в продажбата на билети?

Цялата публикация