„Жената от езерото“ на Росини за първи път на сцената на Софийската опера и балет
14 окт 2021Дарик радио

„Жената от езерото“ на Росини за първи път на сцената на Софийската опера и балет

На 15, 17 и 19 октомври за първи път на сцената на Софийската опера ще се постави операта на Джоакино Росини „Жената от езерото“.

Нейната премиера беше това лято, през юли, на фестивала „Музи на водата“ на Панчаревското езеро и премина с голям успех. Не по-малко приказно и романтично ще бъде и нейното място на голямата сцена на първия ни оперен театър.

Операта е по едноименната поема на сър Уолтър Скот, а либрето е на Андреа Тотола. Действието е ситуирано в Шотландия по времето на крал Джеймс V. Става дума за любов, съперничество, ревност, борба за свобода, но за разлика от много други оперни творби - тук финалът е щастлив.

"Жената от езерото“ е заглавие - тайнствено, мистично, което носи една истинска енергия", споделя режисьорът Пламен Карталов. В очакване на изявата си на новата сцена, сопраните Мария Радоева и Станислава Момекова ще изиграят главната роля на Елена. Действието се разиграва в Шотландия през XVI век, по времето Крал Джеймс V, чието сърце е в плен от красотата на Елена.

Опера има всички емоции - от най-лирични до най-драматични фойерверки и вокално, и сценично, споделят Мария Радоева и Станислава Момекова.

Сърцето на Елена обаче принадлежи на Малкълм, който е готов да кръстоса шпаги с най-влиятелния мъж в Шотландия, за да запази любовта им. В ролята на Малкълм обаче влизат не мъж, а жени - оперните певици с опит в мъжкия репертоар Виолета Радомирска и Александрина Стоянова – Андреева.

Двете твърдят, че е  без значение в каква роля се превъплъщават, за тях  това е възможност след този дълъг период на ограничения, да бъдат на сцената, да бъдат в контакт с музиката. „Познато ни е, приятно ни е, различно е, предизвикателство е", посочват двете певици.

„Изпълнена за първи път на сцената на Софийската опера и балет, операта „Жената от езерото“ е поредната перла в стремежа ни към нови и неизвестни у нас заглавия с интерпретацията по нов начин на майсторската творба на италианския маестро Джоакино Росини, споделя режисьорът и директор на Софийската опера и балет – Маестро Пламен Карталов.

„Жената от езерото“ е една от десетте опери, които Росини създава за оперната примадона Изабела Колбран, за която се жени през 1822 г. Някои от женските партии в тези опери и днес се смятат за изключително трудни и единици са певиците, които се наемат да ги изпълнят.

За новия творчески сезон на Софийската опера и балет разказват Александрина Стоянова-Андреева /мецосопран/ и Даниел Острецов /тенор/

https://darikradio.bg/zenata-ot-ezeroto-na-rosini-za-parvi-pat-na-scenata-na-sofiiskata-opera-i-balet.html#parent=show

  • Снимка: ДАРИК радио
  • Снимка: ДАРИК радио
  • Снимка: ДАРИК радио
  • Снимка: ДАРИК радио
  • Снимка: ДАРИК радио
  • Снимка: ДАРИК радио
  • Снимка: ДАРИК радио