"Музи на водата" - музикална феерия край езерото Панчарево
20 сеп 2021Lupa.bg / Марина Чертова

"Музи на водата" - музикална феерия край езерото Панчарево

 

Летният фестивал "Музи на водата" край езерото Панчарево достойно се утвърди като любимо арт пространство за мнозина любители на операта, балета и мюзикълите, които се докоснаха до магията на музиката и танца. Второто му издание, което продължи близо три месеца - от 9 юли до 19 септември, привлече над 40 000 души публика - не само софиянци, но и зрители от други български градове, както и не малко чужденци. Удобната и красива локация до София наистина даде възможност на хиляди да съпреживеят много емоционални моменти край тюркоазените води на езерото и под обсипаното със звезди небе.

Естественият природен декор - красиво съчетание на вода и планина, допълнително привнесе очарование, характерно за сцената на "Музи на водата". Идеята за фестивала, чието второ издание може да определим като повече от успешно, е на директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов. Сцената бе построена на базата на понтон, който е изключително добре закрепен, а за удобство на зрителите бе построена специална трибуна, наподобяваща амфитеатър, така че видимостта от всяко място бе изключително добра.

Зрителите се насладиха на близо 50 спектакъла - на оперите "Жената от езерото" от Джоакино Росини, на "Кармен" от Жорж Бизе, „Аида“ от Джузепе Верди, „Селска чест“ от Пиетро Маскани и „Джани Скики“ от Джакомо Пучини, „Пепеляшка“ от Джоакино Росини, „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, „Евгений Онегин“ от Пьотър Илич Чайковски.

Почитателите на балетното изкуство имаха възможност да видят „Лебедово езеро" от Пьотър Илич Чайковски, „Кармен-сюита/Болеро“ от Жорж Бизе-Родион Шчедрин / Морис Равел, „Кармина бурана“ от Карл Орф, „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус и „Танго“ от Астор Пиацола.

 

А любимите мюзикъли на възрастни и деца - "Mamma mia!" от Бени Андершон и Бьорн Улвеус и "Шрек" Дейвид-Линдзи Абер и Джанин Тезори предизвикаха огромен интерес, като за тях бяха пуснати и допълнителни дати.

Така летните музикални вечери край езерото Панчарево се превърнаха в любимо място на меломани от цял свят, някои от които с възхищение посетиха няколко различни представления. А доказателство за таланта и за професионализма на трупата на Софийска опера и балет бе и фактът, че всички билети за постановките бяха изкупени, а накрая на всеки спектакъл публиката, станала на крака, възнаграждаваше с бурни овации даровитите артисти и с одобрителни викове "Браво!", ги викаше на сцената за многократни поклони. Какъв по-голям подарък за един творец от признанието на зрителите?!

Второто издание "Музи на водата" бе открито на 9 юли с премиерата на спектакъла „Жената от езерото“ от Джоакино Росини под режисурата на маестро Карталов. Впечатляващо бе как главната героиня Елена изплува на сцената с лодка от езерото. Това е част от оригиналното режисьорско решение на Пламен Карталов, който винаги умело търси начини да съчетае драматургията с естествения природен декор - езера, морета, реки, планини, скали. Оперната постановка се представи за първи път в България под диригентството на италианския маестро Франческо Роза.

Радост за децата достави мюзикълът "Шрек", който се игра няколко пъти пред щастливата малка публика, която искрено се забавляваше с любимите й анимационни герои, които оживяха на сцената край водата.

„Голяма радост е да се видят на сцената толкова много млади талантливи артисти. Прекрасни костюми, красиви декори, приказна атмосфера. Софийската опера ни повдигна настроението може би за месеци напред. Дълго не ще забравим излъчването и хубавото, с които ни дариха тези вдъхновени изпълнители. Всичко това бе нещо уникално, което дълго ще помним!", споделяха развълнувани зрители сред спектаклите, които се играеха до късно през нощта.

„Смело мога да кажа, че това, което видяхме днес на сцената на Софийската опера, като артистичност, емоция, енергия и техническо съвършенство, по нищо не отстъпва и на най-реномираните театри по света, които досега съм посетила! Моите пожелания към целия ви екип са този успешен път да бъде продължен и нашето балетно изкуство да достигне до повече ценители у нас и в чужбина!“, казват присъствали на "Музи на водата".

"В своята изява артистите вложиха всичко от себе си, за да ни предадат бурните чувства, ревността, отмъщението, благородството и рицарското отношение към дълга и любовта. Нека добавим потресаващото въздействие на именития ви оркестър и хармоничното вокално участие на вашия изпълнен с достойнства хор. Истински щастливци сме, че присъствахме тази вечер на едно прекрасно духовно събитие", се чуваха реакции на очаровани зрители след оперните постановки.

Голямо "Благодаря" и аплодисменти за високия професионализъм на всички солисти на Софийска опера, за балетистите, хора и оркестъра, за всички, които се глижиха и за перфектното озвучаване. На диригентския пулт заставаха утвърдени имена като Светослав Лазаров, Франческо Роза и Игор Богданов, а диригент на хора е Виолета Димитрова.

Благодарение на майсторското техническо изпълнение на екипа на Софийска опера декорите преобразяваха сцената, така че различните постановки отвеждаха зрителя на различни места по света и в различни епохи.

Веднъж пред публиката изникваше съвременен екзотичен гръцки остров сред тюркоазено море, друг път зрителят ставаше свидетел на драматични сблъсъци в сицилианско селце през XIX век, а трети път действието се развиваше пак през същия век, но в далечна Япония или пък в Русия. Публиката "пътуваше" назад във времето и "се срещаше" с египетските фараони или пък с рицарите в Шотландия през ХVI век.

С осемте спектакъла на хитовия мюзикъл "Mamma Mia!" и вечните песни на ABBA по ефектен начин прозвучаха и финалните акорди на фестивала "Музи на водата". Нито жегите през юли и август, нито пък ветровитото прохладно време през септември не помрачиха настроението на зрителите, артистите и оркестъра. А през някои от студените септемврийски вечери артистите напук на вятъра и студа, се раздадоха още по-вдъхновено и всеотдайно, така че сгряха зрителите и ги насърчиха да се разтанцуват, макар и седнали.

И през трите месеца на музикалния фестивал времето бе почти на страната на творците и зрителите. А последните два спектакъла от "Mamma Mia!", макар че заради дъждовното време се играха в залата на Операта, символично удължиха лятото и заредиха зрителите с морски емоции чак до пролетта.

Летният фестивал "Музи на водата" на Софийска опера и балет се превърна в една красива музикална приказка край езерото Панчарево. Приказка, създадена с денонощен труд, талант, упоритост и обич към публиката. А тя вече чака с нетърпение и с усмивки нейното продължение през лятото на 2022 г. От Операта пък са изпълнени с вярата, че следващото лято здравната обстановка в света и в България ще е далеч по-спокойна и фестивалът ще привлече още повече меломани от чужбина, каквато традиция бе създадена от маестро Карталов.

Снимки: Софийска опера и балет

https://lupa.bg/news/quotmuzi-na-vodataquot-muzikalna-feeriya-krai-ezeroto-pancharevo_139220news.html