Мецосопрано с редица международни награди излиза на оперната сцена в Панчарево (ВИДЕО)
25 юли 2022БТА

Мецосопрано с редица международни награди излиза на оперната сцена в Панчарево (ВИДЕО)

"Пепеляшка, или триумфа на добродушието" от Джокино Росини ще се играе на сцената на езерото Панчарево на 31 юли, в рамките на фестивала "Музи на водата", съобщават от Софийската опера. Либретото на Джакопо Ферети е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо. Росини е на 25 години, когато написва "Пепеляшка", но вече има зад себе си "Севилският бръснар", "Танкреди" и "Италианката в Алжир".

Мецосопраното Александрина Стоянова ще се превъплъти в образа на Пепеляшка. През декември 2018 г. дебютира в ролята на принцеса Еболи в "Дон Карлос" на Верди. През същата година става солист в Софийска опера и балет. Александрина подготвя ролята на Кармен от операта "Кармен“ на Бизе в Академията за млади оперни певци на Мариинския театър, Санкт Петербург (Русия). Изнася също така концерти в гр. Санкт Петербург. С успех дебютира в ролята на съблазнителка в операта "Парсифал" на Вагнер в Софийската опера.

Родената през 1985 г. в Плевен певица има редица международни награди и признания. През 2017 г. печели втора награда от международния вокален конкурс "Павел Лисициан” в Владикавказ (Русия) и е полуфиналист на международния конкурс за млади оперни певци "Елена Образцова" в Санкт Петербург (Русия).

През юни 2018 г.  участва и става финалист в международния вокален конкурс "Собинов“ в Ярославъл (Русия). Печели стипендия от конкурса "Якуб Пустина" и стипендия за роли от фестивала "Опероса". Финалист е в конкурса "Марио Ланца“ в  Филиняно (Италия) и  участва в полуфиналите на конкурса “Роза Понселе” в Каяцо (Италия).

Освен Александрина Стоянова, в "Пепеляшка“ участват Хрисимир Дамянов (принц Рамиро), Атанас Младенов (Дандини), Николай Петров (дон Манифико), Милена Гюрова (Клоринда), Благовеста Мекки (Тисбе),  Стефан Владимиров (Алидоро). Диригент е Жорж Димитров. Режисьор е Вера Петрова. Сценографията е на Боряна Ангелова, костюмите са на Християна Михалева-Зорбалиева.

Операта се изпълнява на италиански, със субтитри на български и английски.

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/302251-metsosoprano-s-reditsa-mezhdunarodni-nagradi-izliza-na-opernata-stsena-v-panchar