Мъж ще ръководи балета на Софийската опера
18 окт 2021в-к. "24 часа"

Мъж ще ръководи балета на Софийската опера

Автор Христо Николов

Мъж ще ръководи балета на Софийската опера за първи път от над 20 години насам, научи “24 часа”.

Досегашният главен художествен ръководител на балета Сара-Нора Кръстева е напуснала по собствено желание в началото на сезона и на нейното място е назначен премиер-солистът Александър Александров.

Преди повече от 20 години трупата се ръководеше от Ясен Вълчанов, който в момента е репетитор в балета на Софийската опера. В трупата има и доста други персонални промени, а предстоят и още, като не всички са обявени на колектива. Самата Сара-Нора Кръстева каза пред "24 часа", че ръководи вече 13 години трупата и засега иска да си почине от напрежението. 

Александров е носител на сребърен медал от Варненския балетен конкурс през 2002 г. и е играл в редица световни трупи - в Boston Ballet, в Младия френски балет и др. 

Александров е все още активен артист и играе в “Петрушка”, “Кармина Бурана”, “Баядерка”, “Лебедово езеро” и други спектакли. Заради пандемията и ограниченията програмата все още не може да се състави за целия сезон и се обявява месец по месец. Първият балетен спектакъл, откакто Александров заема поста, например ще е в петък - “Жизел”, с премиер солистите Марта Петкова и Емил Йорданов в главните роли. Друг премиер солист - Никола Хаджитанев, ще играе за първи път ролята на лесничея Ханс. 

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10296399