Маша Илиева - 40 години с балетното изкуство
08 фев 2022НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Маша Илиева - 40 години с балетното изкуство

Годишнината ще бъде отбелязана със "Спящата красавица" в Софийската опера и балет

С балетната класика "Спящата красавица" Софийската опера и балет ще отбележи творческата годишнина на Маша Илиева. 

 "От тези 40 години 27 съм била на сцената, след това се заех да уча танцуващите", уточни в "Социална мрежа" Маша Илиева, примабалерина, хореограф, педагог и балетен режисьор.

Тя сподели, че именно тази класическа постановка на френския хореограф Мариус Петипа, творил в Санкт Петербург, и е много на сърце. 

"Съхранява се голяма част от хореографията, като е възможно да има малки намеси, не съм измислила аз цели балет. Участвала съм няколко постановки на "Спящата красавица" с различни роли и това ми помогна, когато я поставям", каза още Маша Илиева.

Режисьорът заяви, че представлението ще се състои, въпреки пандемичната обстановка, но за съжаление публиката ще бъде на 50%, а преди здравната криза не е имало празно място в залата.

За това какво е да се занимава с балетното изкуство човек Илиева сподели, че жертвите са неизбежни, защото то е обсебващо, а заниманията трябва да са ежедневни.

"Натоварването е физическо и психическо, болка има, но по-голяма е психологическата", добави тя.

За работата си с деца педагогът отбеляза, че най-трудно при тях е постигането на концентрация, което е нормално и това не бива да е изненада.

"Всички добри резултати се постигат с много работа, повторения, търпение", каза още Маша Илиева.

"Има интерес към балетното изкуство, но не знам дали има интерес към самата професия. Създават се много балетни школи, но малко деца избират тази професия", уточни тя.

https://nova.bg/news/