Марта Петкова стана шеф на балета на Софийската опера
23 окт 2022в-к. "24 часа" / Христо Николов

Марта Петкова стана шеф на балета на Софийската опера

Автор Христо Николов

Примабалерината Марта Петкова става главен художествен ръководител на балета на Софийската опера, съобщи директорът на операта акад. Пламен Карталов. 

Условието за това назначение е било тя да продължи да играе, тъй като е водеща балерина в трупата и на нейните изпълнения се крепи голяма част от репертоара. 

Марта Петкова е водеща балерина в България, която е в пика на кариерата си в момента и често е канена в големи европейски театри. Пред "24 часа" тя сподели, че предлагането на поста я е изненадало преди няколко дни, но приела, тъй като колегите й я насърчили. Все още не е успяла да събере екип, който да й помага в административната работа по ръководенето на 70-членния състав на балета. Има идеи за свой екип и за репетитори, но предпочита да ги сподели по-късно. 

Една от постановките, за които винаги е мечтала и е амбицирана да направи в София, е балетът на Прокофиев "Ромео и Жулиета". За съжаление обаче това не може да се осъществи през този сезон, тъй като когато е приела да ръководи трупата, репертоарът е вече съставен. 

За предстоящия сезон засега е обявена само една балетна премиера - "Изворът на белоногата" на Александър Райчев. Ще има още една в самия край на сезона, но ръководството на операта все още не споделя заглавието. 

Повечето премиери през новия сезон са отложени поради пандемията заглавия - "Дама Пика", чиято премиера е през ноември, "Севилският бръснар" копродукция с Пловдивската опера, както и концертно изпълнение на "Фиделио" на Бетовен. През юли идната година Софийската опера и балет ще представи цикъл на Вагнер "Пръстенът на нибелунга" плюс "Тристан и Изолда", "Парсифал" и "Летящият холандец". 

Марта Петкова заменя на този пост Александър Александров. Той изкара само един сезон като главен художествен ръководител на балета, след 12-годишното ръководство на Сара-Нора Кръстева. 

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12831113?fbclid=IwAR1bUq-w_3zWHQNGhoWTv66jXhjxfTma4IgOM9ZpWKjPoADrXuSO37ix964