Марта Петкова и Никола Хаджитанев са сред носителите на първите награди за танц "Импулс"
12 юли 2021БТА/ Даниел Димитров

Марта Петкова и Никола Хаджитанев са сред носителите на първите награди за танц "Импулс"

          Марта Петкова и Никола Хаджитанев са сред носителите на първите награди за танц "Импулс". Изявените артисти от Софийската опера са победителите в две от 10-те категории - за изпълнител на класически танц сред жените и мъжете, съобщи на БТА хореографът Росен Михайлов. Негова е инициативата за отличията.

         Двама от солистите на балет "Арабеск" - Петя Колева-Вучов и Стефан Вучов, са фаворити в категориите за изпълнител на съвременен танц сред жените и мъжете.

          За оригинална хореография на авторско танцово представление е отличена Ангелина Гаврилова - за представлението "Снежната кралица", продукция на "Арабеск".

          За постановка на класическо или aдаптация на съществуващо танцово произведение награда "Импулс" получава Снежана Дескова - за постановката на "Шопениана", продукция на Държавната опера в Стара Загора.

          За хореография към други сценични или аудио-визуални продукции наградата е за Росен Михайлов за "360 градуса" - танцов филм, продукция на "Хетероподи".

          Танцова трупа/компания на годината е "АРАБЕСК" за Десетия конкурс за съвременна хореография за наградата на Маргарита Арнаудова, "Опера Diva", "Снежната кралица", "Самотници", "Следобедът на един фавн" и др.

          Танцова продукция на годината е Десетият конкурс за съвременна хореография за наградата на Маргарита Арнаудова с хореографи Деян Георгиев, Надежда Дичева, Tаня Кацарова, Коста Каракашян, продукция на "Арабеск".

          Специалната награда за цялостен принос в развитието на българския танц е за Елисавета Груева-Маринова. Тя е дългогодишен репетитор на балета на Софийската опера, балет "Арабеск" и много независими танцови проекти, танцов педагог, възпитал много поколения, общественик и танцов адвокат.

          "Нейният артистичен и чисто личностен принос е еднакво ценен и се разпростира в областта и на класическия, и на съвременния танц в България. Нейната фигура и дейност на обединител, медиатор, ментор и ревностен защитник на танца в най-пълна степен въплъщава философията на танцовите награди "Импулс", разказват организаторите.

          Както писа БТА, хореографът Мила Искренова дари свои картини, създадени специално за наградите. Всяко от платната - графики, акварел и масло, е тематично свързано с танца.

          За първи път танцовата общност се събира за създаване на годишни награди за танц. В гласуването се включиха 70 професионалисти от цялата страна, които предложиха, оцениха и класираха 90 изпълнители, 65 хореографи, над 100 заглавия и 19 трупи/компании в областта на класическия и съвременния танц за периода 2019 и 2020 година.