Марко Гандини за първото изпълнение в България на операта „Медея"
16 фев 2024Софийска опера и балет

Марко Гандини за първото изпълнение в България на операта „Медея"

МАРКО ГАНДИНИ за първото изпълнение в България на операта „Медея" от Луиджи Керубини, което ще бъде и първата оперна премиера за 2024 г.

Марко Гандини за първи път работи в Софийската опера и поставя заглавие, което до сега не е било изпълнявано в България. Това е операта „Медея“ от Луиджи Керубини.

Премиерата е на 23 февруари, а следващите спектакли са на 24 и 25 февруари.

Марко Гандини е режисьор с голяма международна кариера. Дълги години той е бил асистент на двама емблематични артисти за оперния свят - италиански режисьор Франко Дзефирели и британския режисьор Греъм Вик. Марко е поставял в големите италиански оперни театри като Миланската Скала, Римската опера, Театър „Сан Карло“ в Неапол, Театъра На майските музикални тържества във Флоренция, Арена ди Верона, Театър „Ла Фениче“ във Венеция, Театър „Масимо“ в Палермо, Театър „Комунале“ в Болоня. Има забележителни възстановки на Франко Дзефирели и свои собствени постановки в  Метрополитън опера, Ню Йорк, в Оперите на Вашингтон и Лос Анджелис, в Кралската опера в Лондон, Кралския театър в Мадрид, Театър „Лисеу“ в Барселона, Мариинския театър в Санкт Петербург, Кремълския театър в Москва.

Освен ангажименти в целия свят като режисьор, Марко Гандини е отдаден преподавател. Той работи почти 20 години в Академията за млади певци на „Ла Скала“, вече 17 години е професор в музикалния университет Шова в Токио, Япония, работил е в Консерваторията в Лугано, в Академията за музика и танц в Талин, Естония и в Иберакадеми в Колумбия. В момента е директор в прочутата Програмата за млади артисти „Ел Система“ във Венецуела, където работи в седемгодишен проект за формирането на оперни певци, хористи, оркестранти и диригенти за опера.

Очакваме ви на „Медея“ на 23, 24 и 25 февруари!

➡️ Билети: https://www.operasofia.bg/repertoire/721