МАРИАНА ЦВЕТКОВА ЗА ДЕБЮТА СИ КАТО КЛИТЕМНЕСТРА В ОПЕРАТА "ЕЛЕКТРА" ОТ РИХАРД ЩРАУС
10 мар 2021БНР

МАРИАНА ЦВЕТКОВА ЗА ДЕБЮТА СИ КАТО КЛИТЕМНЕСТРА В ОПЕРАТА "ЕЛЕКТРА" ОТ РИХАРД ЩРАУС

На 26 ноември 2020 г. се състоя премиерното представяне за България на операта „Електра“ на Рихард Щраус. След серията представления ето че отново публиката може да преживее разтърсващата драма на дъщерята обсебена от отмъщението за убийството на баща си. Това е поредното грандиозно предизвикателство, което акад. Пламен Карталов предлага на екипа на театъра, който ръководи. След поредицата от вагнерови постановки – тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“ Рихард Щраус е мечтата на всеки оперен режисьор. Орели на Рихард Щраус са поставяни и преди това. „Кавалерът на розата“ е представена през 1969 г., През 2000 г. е концертното изпълнение на „Саломе“ с участието на Анна Томова-Синтова, а през 2009 г. има ново изпълнение на „Саломе“. Но според всички специалисти „Електра“ е най-голямото изкушение.

На 12 и 14 март и на 16 април „Електра“ отново ще бъде на сцената. Главните роли ще изпълнят Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова и Мариана Цветкова – Клитемнестра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска – Хризотемис, Даниел Острецов – Егист, Веселин Михайлов – Орест.

На пулта отново ще бъде Евън-Алексис Крист, който каза: „Преди да дойда в България бях чувал за фантастичните постановки през последните години на маестро Карталов... За мен „Електра“ е технически най-трудната за оркестъра и ансамбъла. Певците тук са на много високо ниво – красиви, музикални и силни гласове с отлични умения по немски език. Оркестърът е с прекрасна техническа виртуозност и музикалност. Радвам се да бъда част от това!

Ще припомним и останалите от екипа – сценография Свен Йонке, Лео Кулаш – костюми, Фреди Франдзути – хореография, осветление Андрей Хаджиняк.

Дебют в ролята на Клитемнестра ще направи Мариана Цветкова. Щраус е сред любимите ѝ композитори. Изпълнявала е Ариадна от „Ариадна на Наксос“. „Рихард Щраус не е лесен за изпълнение. Иска се не само едно едномесечно назубряне на ролята, а вникване. Трябва човек да се влее в едно с характерите“, каза тя.

Мариана Цветкова сподели още:

"Ролята на Клитемнестра е моя мечта от доста време. Благодарна съм на Акад. Карталов, че ме включи в екипа на своята постановка. Това е първата "Електра" в България и съм много доволна,че съм част от нея. О
бразът на Клитемнестра в постановката на Софийската опера е далече от всякакви евтини трикове на злодейка и чародейка. Свикнали сме да категоризираме лошата героиня като вещица. Но Клитемнестра е Жена на 100 % - с всички плюсове и минуси на женската природа. Поставена под прожектора на миналото, кърви от своите рани, и колкото повече болка изпитва, толкова повече болка причинява."

В звуковия файл чуйте какво сподели в разговор с Ангел Антонов.

https://bnr.bg/hristobotev/post/101434564