Маестро Росен Гергов дирижира на 18 и 20 март в Софийската опера балетите „Петрушка“ и „Жар-птица“
17 мар 2022Софийска опера и балет

Маестро Росен Гергов дирижира на 18 и 20 март в Софийската опера балетите „Петрушка“ и „Жар-птица“

Диригентът Росен Гергов ще разкрие яркия си талант на 18 и 20 март в Софийската опера, където ще дирижира двата балета на Игор Стравински „Петрушка“ и „Жар-птица“. С тях първият ни оперен и балетен театър ще отбележи 140 години от рождението на гениалния композитор Игор Стравински.

Гергов е признат и известен не само в австрийската столица, но и по света. Той е един от най-записваните класически музиканти, с огромен, предизвикателен репертоар – от Моцарт до Стравински. Маестрото печели широко международно признание, както за изявите си на концертния подиум, така и на оперните сцени. Работата му в Opera North, Англия и на фестивала Bregenzer Festspiele, Австрия утвърждават уникалните му способности и творческата му надареност сред младото поколение диригенти.

Натрупал внушителен опит, Гергов ръководи спектакли на редица фестивали по света, където дирижира известни класически композитори. Между оркестрите, с които той работи са Бамбергските симфоници, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Шотландски симфоничен оркестър, Токио Метрополитън оркестър, Виенските симфоници, Националния оркестър на Монпелие Languedoc-Roussillon, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Ансамбъл Оркестрал Париж, Филхармоничния камерен оркестър на Киото, Century оркестър Осака, Оркестъра на Полското национално радио, оркестрите на Базел, Киото, Сапоро, Токио, Хирошима, Йена, Грац, Нагоя, Norrlandsoperan и много други.

Възходящата кариера на Маестро Гергов започва от НМУ „Л. Пипков“ в София, като отначало започва да свири на пиано, а по-късно и на кларинет. Взема уроци по дирижиране при известния диригент Михаил Ангелов. На 18-годишна възраст е приет специалност дирижиране в класа на Леополд Хагер в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. От 1999 г. Гергов е в австрийската столица. Скоро бива забелязан от Сейджи Озава, който го кани на Tanglewood Music Festival. Впоследствие става асистент на Озава във Виена. Росен Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти на името на Евгений Светланов, организиран от Филхармоничния оркестър на Люксембург. По-късно той дебютира в лисабонския Teatro Nacional de São Carlos, като дирижира поредица от концерти с Orquestra Sinfónica Portuguesa. Акценти от минали сезони включват проекти със Симфоничен оркестър SWR, Оркестър на Северна Холандия, Токийски симфоничен оркестър, Китайски национален симфоничен оркестър и Сечуански симфоничен оркестър.

Публиката на 18 и 20 март ще може да се увери в творческите възможности не само на диригента Росен Гергов, но и на блестящата игра на балетната трупа на Софийската опера.  С великолепните балети „Петрушка“ и „Жар птица“ Игор Стравински получава изключителна известност. От премиерите им през 1910 и 1911 година досега те се гледат с огромен интерес по света.