Маестро Оливър фон Донани: Културата страда много, защото здравето е на първо място
25 фев 2021БТА/ Даниел Димитров

Маестро Оливър фон Донани: Културата страда много, защото здравето е на първо място

Маестро Оливър фон Донани, който принадлежи към прочутата унгарска фамилия Фон Донани, дирижира "Тоска" в Софийската опера на 25 февруари. В спектакъла гостува Венцеслав Анастасов в ролята на Скарпия. Участват още Радостина Николаева, Костадин Андреев, Ангел Христов, Илия Илиев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Петър Бучков, Антония Иванова.

"Щастлив съм, че съм тук сега, защото срещам нови хора, нов оркестър, нови изпълнители, нови личности", казва пред камерата на БТА маестро Фон Донани. От екипа на "Тоска" той познава само гостуващият баритон Венцеслав Анастасов - в ролята на Скарпия. С него е работил в Триест, в "Забранена любов" на Вагнер.

Оливър фон Донани е дирижирал много продукции на "Тоска" по целия свят. Последната е била в Бризбейн, Австралия, през миналото лято. "За "Тоска" е много важно да имаш добри изпълнители и ние ги имаме, кзава той. Оркестърът също е много добър и прави всичко, което искам".

"Разбира се, че културата страда много, защото здравето е на първо място, коментира той. Всеки иска да бъде здрав. Вечният проблем за културата е липсата на пари. Държавата трябва да плаща за култура. Ако в тези времена спрем да плащаме за култура, после ще отнеме години да се възстановят нещата".

"Хората са принудени да живеят без култура, но хората без култура не са истински хора, смята артистът. Ако на някого просто му стига да се храни и да живее, да гледа телевизия или да седи пред компютъра - това няма нищо общо с необходимостта, която изпитва един културен човек".

Произходът на Оливър фон Донани е от Словакия, но от 30 години живее в Прага, където следва в Музикалния факултет, в Академията за изпълнителски изкуства, при Вацлав Нойман, а по-късно - в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена - при Отмар Суитнер. Веднага след приключване на обучението си е назначен за диригент в Чехословашкия радио-симфоничен оркестър. Седем години по-късно, през 1986 г., става музикален директор на Словашкия национален театър в Братислава, най-младият в историята на институцията. Гастролира редовно в Испания, Китай, Унгария, Германия, Нидерландия.

От 1993 г. поема и дирижирането на Словашката филхармония, наред със задълженията си с оперния оркестър. По-късно премества основното си място на дейност от Братислава в Прага, където се присъединява към Чешкия национален театър като гост-диригент, преди да бъде назначен за музикален директор.

През 2015 г. дирижира новата версия на Тадеуш Страсбергер на операта "Сатяграха" от Филип Глас в московския Болшой театър. Постановката печели две награди "Златна маска". През 2018 г. Оливър фон Донани получава "Златна маска" за най-добър оперен диригент.

Репортер - Даниел Димитров
Оператор - Красимир Михайлов
Монтаж - Валя Ковачева 

Видео репортаж