Маестро Карталов представи първия летен фестивал "Портал на два свята" - Цари Мали град
Снимка: Маестро Пламен Карталов, Веселин Хаджиангелов - директор на Археологически музеен комплекс Цари Мали град, Владимир Георгиев - кмет на Община Самоков и Симеон Пешов Фондация Възраждане на Белчин (Снимка: Софийска опера и балет)
26 авг 2020Impressio.Dir.bg

Маестро Карталов представи първия летен фестивал "Портал на два свята" - Цари Мали град

 

На специална пресконференция, вчера в Партерно фоайе на Софийската опера и балет, маестро Пламен Карталов, в присъствието на кмета на Община Самоков г-н Владимир Георгиев, председателя на УС на Фондация "Възраждане на Белчин" г-н Симеон Пешов и директора на Археологически музеен комплекс Цари Мали град д-р Веселин Хаджиангелов представи най-новата открита фестивална сцена на Операта.

Всички те изразиха задоволството си от възможността да работят заедно на това историческо място и поканиха публиката да посети спектаклите на Цари Мали град, разположен на хълма Свети Спас.

Купи билет

С постановката на българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков, на 29 август, от 19.30ч. на късноантичната крепост Цари Мали град, над село Белчин, на мястото, за което е писана тази творба, там над баирите на Самоков, ще бъде открит фестивалът "Портал на два свята".

Определяна като най-българската опера, още при нейното създаване 1937 г., българските културни среди са раздирани от диаметрално противоположни мнения относно либретото, създадено по разказа на Никола Веселинов. Радикално противоречиви, полюсно противопоставени мнения разпалват страстите.

Премиерата й става повод да се поставят за дебатиране много по-общи проблеми на българското изкуство, наболели към края на 30-те години.

 

 

Появата на "Янините девет братя" е имала емоционално-взривен характер сред интелектуалния елит по това време.

За тази опера критикът, подписващ се с псевдонима д-р Ру във в-к "Мир", пише: "Понякога ми се струва като че ли нея вечер надникнах в една тъмна пропаст, може би това беше душата на нашия нещастен и с векове измъчен народ..."

Маестро Пламен Карталов и "7 от 9-те "Янините девет братя" (Снимка: Софийска опера и балет)

Други определят характерите и страстите, описани в нея за "патологични".

Дебатът около първата българска опера на Л. Пипков се оказал част от един по-голям дебат - за "българския характер", за "същността на родното", "какво трябва да представлява изкуството"?

Определени кръгове дори говорят, че "това, което не се променя и не може да бъде отхвърлено от никакви перипетии на линеарното време, е митологичното безвремие на "народния дух", свещените опори на българската душевност." (движението "Родно изкуство", появило се около средата на 20-те години.

Други автори от онова време, сред които Катя Казанджиева казват, че "Операта изисква от слушателя най-трудното: да мине през трагедията, за да стигне до нейната художествена красота."

Лили Кехайова ще е в ролята на Яна(Снимка: Софийска опера и балет)

 

Още

"Портал на два свята" - Цари Мали град - най-новата идея на режисьора Пламен Карталов

 

Дискусията се прехвърля през 60-те в Софийската опера, когато Михаил Хаджимишев изрича съдбоносните думи за "Янините девет братя", "че това произведение има значение за нашата музика, както "Пелеас и Мелзанде" от Дебюси за френската музика, операта на Шостакович "Катерина Измайлова" за руската и "Замъкът на синята брада" от Барток за унгарската музикална традиции".

На два пъти режисьорът Пламен Карталов поставя тази опера, с един толкова сложен и противоречив сюжет, разказващ трагичната история на български род - през 1984 г. в Русенската опера и през 2018 г. в Софийската опера и балет.

В ролята на Яна на 29 август на крепостта Цари Мали град ще влезе Лилия Кехайова. Ще й партнират Петър Бучков - Георги Грозника - най-големия брат, Гергана Русекова - Циганката, братята - Хрисимир Дамянов, Николай Войнов, Валентин Ватев, Емил Павлов, Росен Ненчев, Стефан Владимиров, Калин Душков и Ангел Антонов. Диригент - Жорж Димитров.

Гергана Русекова е в ролята на Циганката (Снимка: Софийска опера и балет)

В програмата са включени още: операта "Кармен" от Жорж Бизе, балетите "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис и "Кармина Бурана" от Карл Орф, както и на мюзикъла "Mamma Mia!" от Бени Андершон и Бьорн Улвеос.

Представяне на най-новата открита фестивална сцена на Операта - късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София (Снимка: Софийска опера и балет)

Билетите за фестивала "Портал на два свята" са в продажба на касата на Софийската опера (ул. "Врабча"1), както и онлайн на: сайта на операта - operasofia.bg, EasyPay, EpayGo и Eventim.bg.

Купи билет

На място ще работят касите на крепостта Цари Мали град, както и мобилна каса на Софийската опера и балет в дните на спектаклите.

Има организиран транспорт, който тръгва от катедрален храм Ал. Невски, който се ползва срещу преварително заявка, а заплащането се извършва в автобуса, като информация за него има на сайта на операта и на фейсбук страницата.

https://impressio.dir.bg/noti/maestro-kartalov-predstavi-parviya-leten-festival-portal-na-dva-svyata-tsari-mali-grad