Любовни копнежи в музиката на Рихард Вагнер
Снимка: Снимка – Рихард Вагнер / operasofia.bg
11 фев 2021БНР

Любовни копнежи в музиката на Рихард Вагнер

https://bnr.bg/hristobotev/post/101419949/lubovni-kopneji-v-muzikata-na-rihard-vagner

На 12 февруари в камерната зала на Софийската опера концерт ще изнесат Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Бисер Георгиев. Всеки един от тях е избрал своя любима ария и дует от опера на Вагнер. Не всички са от спектаклите, които в момента са в репертоара на театъра. Наред с фрагментите от „Валкюра“, „Зигфрид“, „Залезът на боговете“, „Тристан и Изолда“ певците са потърсили вдъхновение и в „Танхойзер“, „Лоенгрин“, „Летящият холандец“. На рояла ще бъде Йоланта Смолянова. Тя е работила с тях още от времето на Рихард Тринборн, който през 2009 г. пристигна у нас, за да подготви артистите „да усвоят стила, вкуса и вокалната култура в едно ново мислене и нов артистичен манталитет“ свързан с вагнеровите опери.


Цветана Бандаловска„Хората, които ме познават знаят моята любов към Вагнер и Щраус. Това са композиторите, които най-много възпламеняват въображение ми и са най-близки до моето светоусещане“.

Мариана Цветкова„Вагнер е моята безкрайна любов... Това не е страстта, която изпитвам, когато пея Пучини, нито пък е тази възвишеност и поетичност на Верди... Когато си на сцената и пееш Вагнер то е едно супер усещане на човек с много възможности. Намирам в музиката на Вагнер едно удовлетворение чисто женско, човешко...“ Споделя Мариана Цветкова и още може да чуете в звуковия файл.

Радостина Николаева„Вагнер е едно вълшебство, едно невероятно предизвикателство, но същевременно и един свят, който открива много възможности пред всеки изпълнител, който е имал дързостта да се докосне до него...“ допълва Радостина Николаева.

Силвана Пръвчева„Аз си спомням преди години, когато акад. Карталов ни събра и каза – „Ще направим ли целия „Пръстен“?“. Ние бяхме стъписани. До вчера пеехме Верди, Росини. Но го последвахме в това изключително начинание и ето десет години берем най-сладките плодове на труда си“ – разказва Силвана Пръвчева.

След този концерт Софийската опера връща на сцената си мюзикъла „Мама миа“, оперните заглавия „Травиата“, „Норма“, „Тоска“, „Пепеляшка“ и „Кармен“, балетите „Лешникотрошачката“ и „Кармина Бурана“.

Интервю на Светлана Димитрова с Цветана Бандаловска, Мариана Цветкова, Радостина Николаева и Силвана Пръвчева