“Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на 29 и 30 юли
27 юли 2023Софийска опера и балет

“Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на 29 и 30 юли

Скъпи приятели,

Голямата звезда на световната оперна сцена Курт Ридъл специално се включва във Вагнеровия фестивал на Софийската опера.

Световнопризнатият бас ще се представи в ролята на капитан Даланд в операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер. С това заглавие завършва и грандиозният Вагнеров фестивал на Софийската опера, а спектаклите са на 29 и 30 юли на лятната сцена „Музи на водата“ на езерото Панчарево.

Двата спектакъла ще дирижира Росен Гергов. Ролята на Холандеца в първата вечер изпълнява Станислав Трифонов – солист на Болшой театър в Минск, а във втората – румънския баритон с международна кариера Йонуц Паску.

Режисьор на “Летящият холандец“ е Пламен Карталов. Премиерата през миналата година бе приета като огромно събитие. Историята на легендарния кораб-призрак и неговият капитан, който не може да се завърне у дома и е осъден да плава навеки до деня на Страшния съд ще бъде представена с участието на солистите Радостина Николаева и Лилия Кехайова, Курт Ридъл и Бисер Георгиев, Светослав Трифонов и Йонуц Паску, Мартин Илиев и Костадин Андреев, Даниел Острецов и Емил Павлов, Александрина Стоянова и Цвета Сарамбелиева, оркестър и хор на Софийската опера.

Нека заедно да споделим последните две вечери от Вагнеровия фестивал на Софийската опера, който се оцени изключително високо в международната преса и получи огромен отзвук в Европа. С този фестивал България заема достойно място ма музикалната карта на света.