Константин Тринкс ще дирижира довечера премиерата на „Лоенгрин“, с която се открива Вагнеровия фестивал на Софийската опера
13 юни 2024Софийска опера и балет

Константин Тринкс ще дирижира довечера премиерата на „Лоенгрин“, с която се открива Вагнеровия фестивал на Софийската опера

Маестрото идва след изключителни успехи в Teatro San Carlo в Неапол, Кралската опера в Осло, оперния театър в Лион, Баварската опера в Мюнхен и фестивала в Глайндбърн. Диригент от изключително висока класа, Константин Тринкс има специална връзка със Софийската опера и акад. Пламен Карталов. Именно тук той дирижира за първи път „Тристан и Изолда“ и се връща за „Парсифал“, „Риголето“, „Дама Пика“ и Реквием от Дж. Верди. Миналата година Константин дирижира 6 заглавия от Вагнеровия фестивал – тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“.

Забележителен майстор по отношение на немската оперна традиция – Моцарт, Вагнер, Рихард Щраус, Константин Тринкс с огромно удоволствие дирижира италианска и френска опера. Говори няколко езика и работи с една от най-големите импресарски агенции в света.

Кой е той?

Константин Тринкс е роден в град Карлсруе, Германия. Завършва Консерваторията в родния си град и започва кариерата си в различни театри в Германия, сред които Саарбрюкен и Дармщат. Паралелно с това се изявява и като симфоничен диригент. През последните години кариерата му набира скорост и той е чест гост в Ковънт Гардън, Римската опера, Земпер опер Дрезден, Парижката опера, Токио, Виена, Палермо, Цюрих и Хамбург.

През юни миналата година Константин Тринкс получи наградата Opus Klassik 2023 в категория „Най-добър запис на годината“ за компактдиск със световната премиера на Симфония №3 от Вилхелм Петерсен.