Книгата "Моят Вагнер" се написа сама, заяви авторът ѝ акад. Пламен Карталов
29 ное 2021БТА

Книгата "Моят Вагнер" се написа сама, заяви авторът ѝ акад. Пламен Карталов

Русе, 29 ноември /Мартин Пенев, БТА/

Книгата "Моят Вагнер" се написа сама. Това заяви в Русе авторът й акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

"Моят Вагнер" бе представена тази вечер в Доходното здание в крайдунавския град. В книгата акад. Карталов споделя натрупания си опит в осъществяването на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" ("Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид", "Залезът на боговете"), последвани от "Тристан и Изолда" и "Парсифал".

"Тази книга се написа сама. Целият опит в продължение на седем години сътворяване на нов репертоар за операта и 10 години поддържане на репертоар с едни и същи артисти си е приключение. По тази причина я нарекох "Хроника на едно приключение". А "Моят Вагнер" е защото много хора казваха: "Стига с твоя Вагнер, само Вагнер, ще развалиш гласовете на певците". Казах си, ами щом е твой, нека да бъде "Моят Вагнер", обясни акад. Карталов.

Той припомни, че Софийска опера и балет е имала представления в Любляна, в Минск, в Болшой театър в Москва.

"Най-важна за мен е проверката пред германската публика, която беше международна. За две седмици представихме целия "Пръстен на нибелунга" с български певци", каза Карталов.

Той припомни, че за седем години са представени шест постановки на Вагнер в България.

"Това си беше истинска дързост, защото стана само с български оперни артисти. По-голямо предизвикателство от това не може и човек да си мечтае - Вагнер с български певци", каза акад. Карталов.
По думите му без Софийската опера и всички нейни колективи това не е имало как да се осъществи.

"Не си представям на друго място тази енергия да бъде събрана в едно цяло. Искам да подчертая, че всички доброволно се включиха в този гигантски проект. Никой не беше насилван или заставян да влезе в сложните задачи на Вагнеровата драматургия. Това си е истинска победа за самата Софийска опера", каза акад. Карталов.

Директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски каза, че книгата е твърде обемна - повече от 1000 страници. В нея акад. Карталов се потапя в творчество на Вагнер и размишлява.

За книгата говори известният германски музикален критик Клаус Биланд.
"Книгата описва работата на акад. Пламен Карталов в продължение на седем години. Тя описва философията му при поставянето на тетралогията "Пръстенът на нибелунга", на "Тристан и Изолда", и "Парсифал". Описанието на работата е една част, а останалата част са снимки, мнения на зрители, на любители на Вагнер от различни части на света", обясни Биланд.

Представянето на книгата бе предшествано и с експозиция от снимки на русенския фотограф Евгени Станимиров. Те са запечатали моменти от постановките на Вагнеровите произведения на Софийската опера.

"Видяхме в него този огън в очите - не само, защото е от Русе, град с голяма оперна традиция, но и заради ентусиазма му да запечата в паметта на тези заглавия фотоархив. Така му дадохме достъп до нашите представления", обясни акад. Карталов.

/РИ/

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2526954