Карталов: "Янините девет братя" изригва винаги в нов вълшебен свят
05 окт 2020в-к. "24 часа"

Карталов: "Янините девет братя" изригва винаги в нов вълшебен свят

Режисьорът Пламен Карталов разкрива, че един сериозен творчески процес никога не стихва. Появата на „Янините девет братя“ в репертоара на Софийската опера и балет и то в началото на сезона й означава, че процесът винаги бушува и наново изригва в новосъздаващ се вълшебен свят от огнените видения на въображението.

На 9 октомври, петък, от 19 часа в първия ни оперен театър ще се играе операта „Янините девет братя“, която беше посрещната с възторг у нас и на една от най-великите световни оперни сцени – Московския Болшой театър. 

В спектакъла, с който се открива сезона участват:

Лилия Кехайова – Яна

Светозар Рангелов – Георги Грозника

Майката – Румяна Петрова   

Циганката – Гергана Русекова

Ангел – Хрисимир Дамянов

Другите братя:  Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Тодор Котопанов и др.

Диригент – Жорж Димитров

Диригент на хора – Виолета Димитрова

Хореограф – Риолина Топалова

Сценография – Свен Йонке

 

Не случайно тази творба на  Любомир Пипков е наречена единствена по рода си в нашата оперна литература. Тя е родена от перото на един невероятно талантлив за времето си творец. Операта е мощен пример на национален музикален стил. Режисьорът на спектакъла – Пламен Карталов изтъква, че сценичният образ на произведението има ключова роля за разбиране на философията и скрития смисъл на посланията му. „В тях разказва Маестрото, миналото среща бъдещето. Свързва ги принадлежността към корените на българските традиции и съвременността. В новата ми постановка на „Янините девет братя“ развивам и надграждам с нов поглед към сцената действените ракурси на партитурата. Но в задачите на режисурата съм запазил абсолютно същата страст и убеденост за експресивна и въздействаща театрална визуализация и сценично въздействие на музиката.“

В преоткриването на операта на Пипков, Карталов споделя: „Опитах се да разтворя партитурните страници на тази най-българска опера за нов живот, с още по-дълбоко преосмисляне образа на нейните философски, психологически и социално-обществени послания. Можем смело да кажем, че „Янините девет братя“ е въздействащ иносказателен шедьовър от миналото, отправен към бъдещето. Рефлексиите на случващите се събития в музикално-сценичното повествование са разтърсващи и днес. Родовата мощ на едно българско семейство, българската земя и Родина имат еднакво символно значение. Тяхната свързаност е в общото им страдание.

Моите режисьорски ракурси и изследователски опит, искрено се надявам да бъдат само миг в преоткриването на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков – иносказателен звън от националната ни душевност и метафорично преосмислено изображение на индивидуалната експреивна самобитност.“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9084472