Карталов качва операта и на Цари Мали Град
Снимка: Цари Мали Град / Крепостта ще се превърне в ефектен оперен декор в края на август.
05 авг 2020в-к. "Сега"

Карталов качва операта и на Цари Мали Град

В годината, когато културата на закрито продължава да се чувства неуютно (дори когато прояви са позволени при съответните противоепидемични мерки), Софийската опера продължава да е сред най-находчивите откъм избор на локации и създаване на необичайни преживявания културни институти у нас. 

След като през юни и юли изнесе поредица спектакли край езерото Панчарево и на римския декор в киноцентър "Ню Бояна", Софийската опера и балет се готви за откриването на новия си фестивал с гръмкото име "Портал на два свята". От 29 август до 7 септември музика ще звучи на късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Това е шестата сцена на операта за летен сезон 2020, която се осъществява по идея на директора и режисьор Пламен Карталов. Фестивалът ще бъде открит на 29 август от 19:30 часа с определяната от публика и критика като „най-българската опера" „Янините девет братя" от Любомир Пипков. Действието се развива през далечната 1361 г., високо на баирите край Самоков. За тази опера музикологът Иван Хлебаров пише: "Когато един оперен театър постави "Янините девет братя" от Любомир Пипков, това означава че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура". Постановката, дело на Пламен Карталов, се игра с успех и на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.) Диригент на спектакъла е Жорж Димитров, сценографията е дело Свен Йонке, а художник на костюмите е Станка Вауда.

На следващия ден - 30 август, програмата продължава с операта "Кармен" от Бизе, оценена високо от японската публика и критика по време на турнето на Операта през 2018 г. На 3 септември почитателите на балета ще имат възможността да видят спектакъла „Зорба гъркът" от Микис Теодоракис по хореография на Лорка Масине.

На крепостта Цари Мали град зрителите ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен спектакъл -  „Кармина Бурана", по музика на Карл Орф.  Хореографията е дело на Фреди Франдзути, директор на Balletto del sud в гр. Лече, Италия.

В три поредни вечери - 5, 6 и 7 септември, ще бъде представен хитовият мюзикъл „Mamma Mia!" с песните на легендарните шведи от AББA. 

Билети за фестивала "Портал на два свята" се продават на касата на Софийската опера, онлайн, както и на място в касите на крепостта Цари Мали град.

https://segabg.com/category-culture/kartalov-kachva-operata-i-na-cari-mali-grad