Калин Врачански води 18 братчета на Гаврош към премиера в Операта
21 апр 2021в-к. "Монитор"

Калин Врачански води 18 братчета на Гаврош към премиера в Операта

Актьорът е безработен учител с голяма челяд в мюзикъла „Баща ми бояджията“

С маршова стъпка и кадифен бас Калин Врачански повежда 18 малки братчета на Гаврош с каскети към премиерата на мюзикъла „Баща ми бояджията“, която ще се състои на 8 май в Софийската опера.

 

 

Пеещият актьор се превъплъщава в безработния учител Андреев, който се чуди как да нахрани голямата си челяд от шестима синове в навечерието на Нова година. Хлапетата, избрани сред „Таласъм“-четата на Димитър Костанцалиев и вокалната група на Таня Лазарова, обаче са цели 3 комплекта, за да може всеки малчуган да бъде сменен с другарче при евентуалното най-малко колебание в гласа, обясни

режисьорът на спектакъла акад. Пламен Карталов

С постановката той иска да потопи зрителите в смятаните за най-хубави години на България и да подскаже, че с доза оптимизъм всеки ден може да бъде празник, дори в сегашните пандемични времена.

Действието в творбата на либретиста Васил Цонев и композиторите Петър Ступел и Константин Драгнев се развива на 31 декември 1932 г., но мнозина и днес биха се разпознали: никой от героите няма пари, с тях разполага само фабрикантът, когото маестро Карталов определи като „бъдеща мутра“. И представи изпълнителя на ролята – актьора доайен Славчо Пеев, който единствен от сегашния екип е участвал в култовия музикален филм на режисьора Стефан Димитров „Баща ми бояджията“ (1974) с Коста Цонев и Невена Коканова. Образа на Невена Коканова (г-жа Андреева) в спектакъла наследява младото сопрано Весела Делчева – солистка на Оперетата и неизменна прима в мюзикълите, поставяни от Карталов на родна сцена. Именитото сопрано Мариана Цветкова пък ще влезе в персонажа, първоначално

предназначен за напусналата ни Татяна Лолова

На голямата актриса не стигна време да сбъдне мечтата си да пее в Операта, но портретът й ще присъства в спектакъла като елемент от сценографията. Сред участниците са още Димитър Станчев, Боян Арсов, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев и др. Художникът на костюмите Нела Стоянова сподели за „Монитор“, че предпазни маски към тях не са предвидени. Артистите носят своите на репетиции, но по време на представления ще спазват препоръчаната дистанция, а и в спектакъла няма интимни сцени с близък контакт.

Маестро Карталов разкри, че режисьорският му прочит е съвсем различен от този във филма, но като поклон към създателите му е оставил някои моменти от него като „цитати“. Освен това е включил фрагменти от оригиналния разказ на Васил Цонев, които не са намерили място в лентата. Постановката ще е динамична като кино, останалите роли в нея са малки, но много на брой и силно характерни. 15-те оркестранти ще са на сцената, а публиката – на 3-те балкона при 50% заетост.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/kalin-vrachanski-vodi-18-bratcheta-na-gavrosh-kym-premiera-v-operata-261950