Италианецът Емануеле Д’Агуано гостува на сцената на Софийската опера
Снимка: Емануеле Д’Агуано
24 ное 2022в-к. "24 часа"

Италианецът Емануеле Д’Агуано гостува на сцената на Софийската опера

На 26 ноември, събота, от 19 часа в Софийската опера ще бъде представена операта „Кармен“ от Жорж Бизе. В ролята на Дон Хосе ще се превъплъти италианецът Емануеле Д’Агуано. Неговата творческа биография е впечатляваща. Роден е в Рим, изучава класическа китара, през първата част от кариерата си учи при тенора Уилям Матеуци.

След като е отличен във важни международни конкурси като Toti dal Monte и Aslico, той започва блестяща дейност, която го води до изяви в най-важните театри по света..

Сред многото заглавия, в които участва, могат да се посочат: „Тайният брак“ в Театро Ла Фениче, в Театро Реджо в Торино и на Фестивала на Два Свята в Сполето, „Така правят всички“ в Общинския театър на Пиаченца и в Бреша, Комо, Павия и Кремона и с Баварската Държавна опера, Мюнхен в Хонконг, „Пепеляшка“ в Театро Верди в Пиза, „Пътуване до Реймс“ (Кавалер Белфиоре) във Франкфурт, „Фалстаф“ (Фентън) в Театър Колон в Буенос Айрес, Комо, Бреша, Павия и Кремона, „Сън в лятна нощ“ (Лизандър) в Пиза, Лука и Ливорно, „Завръщането на Одисей в родината“ (Юпитер и Анфином) в Театър Ла Скала и в Theater an der Wien.

След първата част от кариерата си, интелигентното развитие на гласа му позволява да разшири репертоара си с други заглавия като „Любовен еликсир“, „Лучия ди Ламермур“, „Палячи“, „Кавалерът на розата“, „Медея в Коринт“ , „Отело“, „Риголето“, „Чужденката“, „Дон Паскуале“ , „Милосърдието на Тит“ , „Травиата“, „Дон Жуан“, „Веселата вдовица“ и др. Работил е с важни диригенти, сред които: Кампанела, Мета, Петренко, Бичков, Фриза, Д. Юровски, сър Елдър и др.

Кармен – Виолета Радомирска
Дон Хосе – Емануеле Д’Агуано
Ескамилио – Веселин Михайлов
Микаела – Радостина Николаева
Цунига – Светозар Рангелов
Моралес – Атанас Младенов

В останалите роли: Диана Василева, Цветелина Коцева, Антон Андреев, Красимир Динев, Росен Канев, Кирил Иванов, Матю Уитъл, Катерина Петрова, Рамона Митева и Румен Бонев

Диригент: Жорж Димитров
Режисьор : Пламен Карталов

Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център, като човек земен, но ограничен от извънземна сила. Две са виталните вибрации на главната героиня: любов и свобода. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Режисьорът прави съвременен поглед към драмата на Кармен през традициите на древногръцкия театър и японския театър „Но“. С тази постановка на популярната опера на Бизе Софийската опера гостува през 2018 година в Япония.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13116142