Хореографът Лео Муич: Не съм артистичен, имам математическа мисъл
18 мар 2024Софийска опера и балет

Хореографът Лео Муич: Не съм артистичен, имам математическа мисъл

„Оперната зала е мой дом и считам, че е здрав дом“. С тези думи започва разговорът ни с хореографа от Хърватия Лео Муич. Международно признат с множество награди в своята област, Муич поставя свои творби за редица балетни трупи в най-реномираните театри и училища в Европа. Обучава се в École-Atelier Rudra Béjart в Лозана.

Хореографът не иска да говори за това къде е роден и какво провокира любовта му към балета. За сметка на това с охота споделя, че работата му е цялото му същество и това, което го определя.

„Чувствам се много добре в оперните зали. Това е една скрита част от света, която съществува, за да допълва света отвън. Създавам спектакли не заради танцьорите, дори не заради хората, които харесват балета. Правя го за хората, които за пръв път идват на представление. Ако привлечеш интереса на такъв човек и той се върне отново, значи съм си свършил работата“, казва Муич.

На пръв поглед хърватинът е типичен артист – с много ярко присъствие и още по-голям талант. Твърди, че зад артистичната обвивка се крие последователен и пунктуален човек. Според него успехът на представленията му се дължи именно на това.

„Знам точно какъв ефект искам да постинга. Понякога танцьорите изживяват чувствата си на сцената, но това не е задачата им там. Тяхната работа е да предизвикат тези чувства у публиката. Аз много прецизно подбирам костюмите, сценичния дизайн, светлината и музиката. Целта ми е да постигна пълна хармония между тези елементи. Не съм артистичен, имам математически ум. Знам пределите на моята професия и какво е необходимо, за да продам продукта си“, обръща внимание Муич.

През миналия сезон българската публика се наслади на „Анна Каренина“ под негова режисура, а тази пролет ще е премиерата на „Великият Гетсби“.

Примабалерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев отново ще са заедно на сцената в този спектакъл. Петкова играе роля на Дейзи Бюканън: „Много капризен образ е, но смятам, че всички персонажи в спектакъла са много ярки и много пъстри. Поради това историята се чете много точно и това е важно за нашата публика, за да разберат всичко“.

Петкова описва Муич като изключителен и интелигентен човек: „Работата с него минава на един дъх, въпреки че продължава по 7-8 часа на ден. Работа и работа – друго при него не минава. Работи се денонощно и наистина така се вдигна и нивото на цялата компания. Работата с него помогна много“, споделя още примабалерината.

Премиерата на „Великият Гетсби“ е на 12 април в Софийската опера.

https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/horeografat-leo-muich-ne-sam-artistichen-imam-matematicheska-misal.html