Глас от големите оперни сцени пристига в България за "Летящият холандец"
Снимка: Курт Ридъл СНИМКА: Архив, Photo: Kurt Rydl PHOTO: Archive
02 май 2022в-к. "24 часа"

Глас от големите оперни сцени пристига в България за "Летящият холандец"

Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни сцени, сред които Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската скала, Парижката опера, Ковънт гардън, пристига в България по специална покана на акад. Пламен Карталов, за да вземе участие в новия проект на Софийската опера – „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер.

Големият бас ще проведе от 10 май майсторски клас със солистите от състава на предстоящата премиера, с която на 8 юли се открива летния фестивал " Музи водата" на езерото Панчарево. Това е продължение на добрата традиция на приемственост, която съпътсваше редица от продукциите на театъра. Последните години бяха осъществени проекти с някои от най-големите звезди на световната оперна сцена като Долора Заджик, която след работата си в Софийската опера отбеляза : „Изумена съм колко много драматични гласове имате в България. В българските гласове име нещо специално.“ Известната педагожка Лариса Гергиева подготви няколко състава за операта "Евгений Онегин".

Изключително ценна и плодотворна е и съвместната работа на нашите оперни артисти с камерзенгерин Анна Томова-Синтова. Тя съпътстваше подготовката на " Саломе"„ Дон Жуан“ както и при подготовката на певците за най-скорошната премиера на театъра – „Ариадна на Наксос“.

Курт Ридъл има над 100 роли от немски, английски, италиански, френски, руски и чешки оперни произведения, а концертните му програми се простират от Моцарт до Пендерецки и от Бетовен до Малер. Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона. От 1999 е почетен член на Виенската държавна опера със званието „Камерзенгер“. Номиниран е и за награда Грами през 1987 година. Българската публика помни знаменитата му поява като Роко в постановката на „Фиделио“ на Софийската опера, през 2013 година. Роля, която басът изпълнява години наред в продукции на Лорин Маазел и Рикардо Мути в Миланката Скала, на Лорин Маазел в Париж и Залцбург, и с Ленард Бърнстейн в Ню Йорк, Вашингтон и Лондон.

И точно след грандиозния международен успех на „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, чиято заслуга за подготовката на българските вагнерови певци огромно учaстие има световноизвестният вагнеров интерпретатор и музикален педагог Рихард Тримборн, сега Софийската опера предлага на своята публика романтичната опера „Летящият холандец“. Тя е едно от върховите постижения на немската романтична опера, а Курт Ридл е един от най-големите интерпретатори в десетките постановки, в които е участвал.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11494160