Франческо Роза дирижира „Лакме“ в Софийската опера
Снимка: Франческо Роза дирижира „Лакме“ в Софийската опера снимка: Софийска опера
05 апр 2023БТА

Франческо Роза дирижира „Лакме“ в Софийската опера

Франческо Роза дирижира „Лакме“ в Софийската опера на 21 април. Ролята на Лакме ще изпълни Диана Василева, съобщават от операта.

Виолета Радомирска е вярната Малика. Ще има и няколко дебюта. В ролята на Джералд ще се представи Хрисимир Дамянов, Елен и Роуз ще бъдат Айла Добрева и Александрина Стоянова, а Фредерик - Александър Крунев.

Като жреца Нилаканта гостува Андреа Табили - интересен певец, чийто красив бас импонира на много модерни композитори, които го канят за първите изпълнения на свои творби, разказват от операта.

„Ефектна, изчистена и красива визия очаква зрителя в постановката на Пламен Карталов, осъществена с художниците Миодраг Табачки и Ангелина Атладжич, хореографа Мая Шопова и музикалния консултант Франческо Роза. Премиерата през 2008 г. дирижира Григор Паликаров, а сред певците от премиерния състав са Петя Иванова, Ирена Петкова, Диана Генова, Георги Султанов, Петър Найденов, Емил Желев“, допълват от екипа на спектакъла.

ДИАНА ВАСИЛЕВА ЗА „ЛАКМЕ“

„Арията на звънчетата съм я пяла винаги и съм мечтала да направя цялата партия. Тръпката е голяма. Увеличава се и притеснението, защото с годините отговорността е друга. Когато си млад, не осъзнаваш с какво се заемаш. Преди това бях пяла само Царицата на нощта. Това беше втората ми роля, при това много сериозна. Тогава бях толкова млада и Лакме бях аз. Постановката ми се струваше уникална, нещо божествено, много красиво“, казва изпълнителката.

„След петнадесет години съм все още толкова очарована. С натрупването на опит и още роли промених някои неща, но се старая моята героиня да бъде винаги по детски чиста и като излъчване, и като звучене. Търся да е фина, феерична. Продължавам да се откривам в нея“, допълва тя. 

„Интересно е, че „Лакме“ не е писана с тези крайни височини. Ми-тата са дописвани. Може да се изпълнява и без тях. Но самата партия звучи високо. Дори по-драматичното трето действие и то звучи високо, за да бъде героинята ефирна, сякаш неземна. Чувствам се привлечена от Индия. Бях и йога. Религиите, обичаите от Изтока ме привличат“, казва още Диана Василева.

ДВА ХИТОВИ ФРАГМЕНТА

„Всяка оперна партитура предлага сцени, които през годините остават знакови и изключително разпознаваеми за поколения слушатели. Благодарение на медиите някои от тях се превръщат в емблеми на различни продукти, които нямат нищо общо с оригиналната творба. Много от потребителите дори не знаят откъде са те“, коментират от Софийската опера. Така е според тях и с два фрагмента от „Лакме“, които днес са абсолютен хит. Това е дуетът на Лакме и Малика (дует на цветята) от първо действие и арията на Лакме от второ действие (арията на звънчетата). Дуетът е любим музикален цитат за различни телевизионни и филмови продукции. Използван е и като фон на рекламна кампания на британските авиолинии. Арията на Лакме е предпочитана за всички концертни изяви на колоратурните сопрани. По време на празничните фойерверки за отбелязване на 120 годишнината на Айфеловата кула е звучала точно тази ария в изпълнение на забележителната Меди Меспле.

ИЗВЕСТНИ ИНТЕРПРЕТАТОРИ

Сред най-известните интерпретаторки на ролята на красивата жрица са били Лили Понс, Мадо Робен, Джоун Съдърланд, Меди Меспле, Натали Десе. Има и знакови български изпълнителки на Лакме през годините - Мария Милкова-Золотович, Надежда Харитонова, Люси Захариева, Диана Василева, Петя Иванова, Теми Рафаел.

Операта „Лакме“ от Лео Делиб е в три действия по либрето на Едмон Године и Филип Жил, по романа на Пиер Лоти „Рарау или Сватбата на Лоти“ от 1880 г. Текстовете са вдъхновени и от пътеписите на Теодор Пави. Премиерата е на 14 април 1883 г. в „Опера комик“ в Париж. Операта има голям успех и до 1909 г. има петстотин представления. 

СЮЖЕТЪТ

Сюжетът е предложен на Лео Делиб от Године за американското сопрано Мари ван Зандт, която либретистът чува в „Миньон“ на Тома. Далиб написва партитурата между 1881 и 1882 г. 

Както много други опери от това време и в „Лакме“ се представят модните източни сюжети, намерили място в оперите „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе, „Кралят на Лахор“ и „Таис“ на Жюл Масне, „Африканката“ на Джакомо Майербер, „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс. 

„Въпреки че творбата е изцяло посветена на живота в Индия, композиторът пестеливо и много умело използва интонации и ритми от местната екзотична музика при молитвите, заклинанията, танците и в пазарната сцена. Друг много ефектен и силен момент са живописните танцовите епизоди“, посочва критиката.

„ЛАКМЕ“ В БЪЛГАРИЯ

Операта „Лакме“ има премиера в България на 13 септември 1926 г. в София с диригент Юрий Померанцев, режисьор Христо Попов, художник Александър Миленков, хореограф Анастас Петров, а от достигналите до нас сведения разбираме, че всички са били възхитени от великолепното изпълнение на Мария Милкова-Золотович.

През 2008 г. новата постановка на Пламен Карталов беше включена в специалните събития, с които Франция отбеляза своето председателство на ЕС. То започва на 1 юли, а на спектакъла на 30 юни, организиран от посолството на Франция, Френския културен институт, Столична община и Националната опера и балет в София присъстват много гости.

/ДД

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/443027-franchesko-roza-dirizhira-lakme-v-sofiyskata-opera